R omânia a reușit să exporte, în ultimele zile, energie. Cea mai mare cantitate a fost produsă de cărbune dar nu de la CEH, pentru că termocentrala Paroșeni a fost oprită, tocmai din lipsa cărbunelui. Complexul Energetic Hunedoara pierde din nou bani, deși ar avea nevoie de ei ca de aer. O spune administratorul special la CEH, Cristian Roșu, care, cu părere de rău, a recunocut că nu a produs niciun KW, deși energia pe cărbune s-a vândut foarte bine, chiar pentru export.
„S-a vândut foarte bine energia și chiar am exportat energie electrică produsă în România, dar, din păcate, noi nu suntem parte a acestei piețe, pentru că din lipsă de cărbune, nu am pornit Termocentrala Paroșeni. Am pornit-o de abia miercuri și până vineri. Nu avem cantitatea de cărbune, ca să lucrăm de luni, până vineri și să fructificăm așa cum ar trebui piața de energie și prețurile foarte mari care sunt acum vehiculate pe piață”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH. În 18 și 19 mai energia pe cărbune s-a vândut la export la un preț bun, iar energia pe cărbune vândută a fost de 1156 MW, la prima oră, iar până la prânz s-au mai exportat aproape 1.000 de KW, energie produsă de cărbune. Din păcate, minele din Valea Jiului nu au cărbuni. Iar cei de la CEH regretă, pentru că aveau nevoie ca de aer de acești bani.
„Sunt probleme la minele din Valea Jiului. Cantitățile de cărbune sunt foarte mici. De ani și ani de zile avem aceste probleme și acum le simțim mai bine ca oricând. Avem zile în care, toate cele 4 mine la un loc, abia reușesc să scoată 100 de tone de cărbune”, mai spune Cristian Roșu. Termocentrala de la Paroșeni este singura care mai funcționează acum la CEH, pentru că Mintia a fost oprită în luna martie. Din păcate, minerii nu mai reușesc să scoată huila, cu tehnologia și investițiile de acum, iar asta îi face să depindă de AJOFM, care încă le plătește salariile.

Diana Mitrache