Risc mare de avalanșă în Parâng, Șureanu și Pasul Vâlcan

Se apropie week-end-ul și oamenii ar urma să vină la schi, dar, salvamontiștii atrag atenția că, în zona Văii Jiului, riscul de avalanșă este foarte mare. Așa că, drumețiile montane trebuie făcute în siguranță.,

Se anunță ninsori puternice în aceste zile ce urmează, iar riscul de avalanșă este crescut în zona stațiunilor de munte din Valea Jiului. Salvatorii montani atrag atenția asupra acestui aspect mai ales că, în câteva zile, oamenii vor veni să profite de zăpadă, la munte. „Există un risc de avalanșă în zona de munte înaltă, atâta timp cât au fost precipitații jos, iar sus a nins și s-a acumulat o cantitate importantă de zăpadă pe fețele înclinate, pe vâlcele, unde s-a mai acumulat și cantutăți mari de zăpadă din cauza vântului. Așa că, pentru cei care vor să se ducă pe creste, mare atenție, la traversarea lor. Se știe că iarna nu trebuie să abordăm traseele de vară”, a spus Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii sunt în stare de alertă. Meteorologii au anunțat risc de avalanșă de gradul 4, pe o scara de la 1 la 5, în Masivul Parâng, la peste 1.800 de metri altitudine. „Există un risc accentuat în zona Parâng, că acolo a nins mai mult, fiind și zona mai înaltă, mai ales că nu este vegetație și stratul de zăpadă este instabil. Mai este risc și în Retezat, dar, deocamdată, în Parâng și în zona munților Vâlcan, este cea mai mare cantitate de zăpadă depusă”, masi afirmă Ovidiu Bodean.
Turiștilor li se recomandă să renunțe la drumeții și să nu se îndepărteze de cabane. Salvamontiştii spun că în munte sunt cantităţi importante de zăpadă și îi sfătuiesc pe turiști să fie atenți atunci când merg pe munte pentru că riscul de avalanşă este uriaș, iar salvatorii au emis o atenţionare care vizează Munţii Parâng şi Şureanu.
Diana Mitrache