R eprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova au
clarificat că decizia privind redeschiderea Transalpinei, în segmentul Rânca-Obârșia Lotrului, va fi luată cu responsa­bilitate și în urma unor analize meticuloase. Această poziție vine în contextul unei petiții online pentru redeschiderea șoselei începând cu data de 1 Mai, care a strâns până în prezent
aproximativ 150 de semnături.

Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova, a subliniat că siguranța angajaților și a turiștilor este prioritară, și că decizia de intervenție pentru deszăpezire va fi luată exclusiv pe baza analizelor efectuate de specialiștii din cadrul companiei.
„Noi nu vom pune în pericol nicio secundă nici angajaţii noştri care vor interveni în primă fază pentru deszăpezire şi nici participaţii la trafic, turiştii care vor veni să parcurgă acest tronson de drum. Această decizie de a se interveni pe DN 67 C sectorul montan va fi luată în urma unor analize foarte bine făcute, în urma unor evaluări ale riscurilor făcute de specialiştii din cadrul companiei. După ce aceştia vor decide că se poate intra în operaţiunea de deszăpezire fără niciun fel de pericol, atunci se va interveni. Noi le înţelegem nemulţumirile tuturor, înţelegem că oamenii vor mai devreme deschiderea, am deschis întotdeauna mai devreme, de câte ori s-a putut, dar nu putem să ne asumăm niciun fel de risc pentru absolut nimeni”, a declarat Tudor pentru Agerpres.
Petiția online își propune să atragă atenția asupra importanței deschiderii Drumului Transalpina începând cu data de 1 Mai, subliniind rolul său în promovarea turismului ecologic și a aventurii în aer liber, dar și în susținerea economiei locale. Cu toate acestea, decizia finală privind redeschiderea va fi luată în baza analizelor de siguranță și evaluărilor riscurilor, pentru a asigura că operațiunile de deszăpezire pot fi efectuate în condiții de siguranță.
Transalpina rămâne închisă în lunile cu zăpadă între Rânca și Obârșia Lotrului, pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri.
Monika BACIU