Nu mai puțin de 9 elevi s-au calificat la fazele naționale ale diverselor olimpiade și concursuri naționale. Vorbim despre elevii de la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva”, care au demonstrat că sunt primii pe județ.
Și asta, în condițiile în care doi dintre ei sunt calificați la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2024. Ceilalți doi sunt elevi la Colegiul Național Mihai Eminescu, tot din Petroșani.

Este o mândrie pentru toți cei din liceu să știe că lista cu elevii calificați la olimpiadele națioanle, ori la concursuri la care participă sute de școli, este completată cu elevi din Petroșani.
La Colegiul Carmen Sylva, un liceu cu profil de informatică, lista cu elevii care au luat punctaje maxime este una lungă.
Ramona Stănescu, director Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva”:
„Sunt nu mai puțin de 9 calificări la etapele naționale ale olimpiadelor școlare și concursurilor naționale. Și aș vrea să amintesc, dintre acestea, două calificări la Olimpiada Națională de Biologie și câte una la Olimpiada Națională de Geografie, Olimpiada de Informatică aplicată, la Olimpiada de Limba Engleză, la Concursul Național ‚Made for Europe”, Concursul Național „Alege! Este dreptul tău!” și, bineînțeles Campionatul Mondial Mircosoft Office, unde avem două calificări pentru etapa națională, o calificare la categoria Power Point și cealaltă la Word”.
Nu este de neglijat niciuna dintre aceste performanțe, iar printre elevii acestei școli sunt și cei cu tradiție, care au plecat în Statele Unite. „Nu suntem la prima experiență. Fosta noastră elevă Emilia Slavu a fost cea care s-a calificat prima la etapa națională a acestui concurs. Sperăm ca și anul acesta elevele calificate vor obține o performanță la fel de înaltă, ca a Emiliei. Pentru că ele sunt coordonate de colegul nostru inginerul de sistem Horațiu Hotea, la fel ca Emilia, care acum e studentă, dar tot de colegul nostru este îndrumată”, mai spune directoarea liceului din Petroșani.
Două tinere sunt calificate, cu șanse să plece în Statele Unite: Luminița Donisă și Diana Ghiura. Una la categoria Power Point și cealaltă la categoria Word 2019. „Este o provocare și trebuie depusă foarte multă muncă. Nivelul este unul foarte avansat și chiar m-am mirat că am ajuns la etapa națională”, a spus Luminița Donisă, locul I Power Point.
Iar Eduard Nemeș este și el un bun informatician, de la Colegiul Național de Informatică. A lucrat mult și a ajuns cel mai bun din județ.
„Este destul de greu, trebuie pregătire cu mai mulți ani, mai ales pentru domeniul informaticii, unde se schimbă multe lucruri de la un an la altul. Mă pasionează foarte mult domeniul acesta și eram cumva la curent cu noutățile, poate”, a spus și Eduard Nemeș, locul I Olimpiada de Informatică Aplicată ACADNET.
Printre cei cu șanse să plece în Statele Unite ale Americii se numără și Roth Andreea Maria și Antoniu Szedlacsek, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.

Diana Mitrache