Consiliul de Administratie al CEH acuzã conducerea executivã de faptul cã nu a prezentat documentele cerute. De cealaltã parte, administratia spune cã au fost trimise toate documentele, însã descrierea este una la obiect. CA-ul cere strategii clare, nu mãsuri pompieristice. Acelasi lucru îl solicitã si conducerea CEH. Numitorul comun pare a face parte dintr-o ecuatie cu multi termeni necunoscuti, la acest moment.

Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara nu a fost multumit de rãspunsurile administratiei societãtii vizavi de strategia unitarã si structura organizatoricã. Stamin Purcaru, presedintele CA al CEH sustine cã fundamentarea celor douã puncte a fost incompletã.  “Trebuia sã fie un program ca o strategie generalã a Complexului cu identificarea riscurilor si probleme de rezolvat si al doilea punct era vizavi de o structurã organizatoricã dispusã spre modificare. Ambele puncte, Consiliu de Administratie le-a apreciat ca fiind incomplete si insuficient fundamentate si au fost amânate pentru o sedintã a CA cu convingerea cã în data de 6 venim pentru primul punct sã facem o analizã si o fixare a acestei strategii. Fãrã o strategie si fãrã tinte strategice nu putem sã luãm decizii si e pãcat sã lucrãm pompieristic. Una este când ai un program si îl urmãresti si alta este când nu ai si lucrezi pompieristic. Ne afecteazã dacã nu avem programul. Când o sã îl facem sigur vom sti cum sã actionãm”, a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al CEH.

Mihael Melczer, directorul general al CEH, sustine cã s-a prezentat strategia pentru Complexul Energetic Hunedoara, însã aceasta prevede mentinerea minei Lonea.  “O strategie a fost prezentatã de la primul CA, este strategia mea, nu numai pe parte minierã, ci si pe parte energeticã. Aceastã strategie a fost prezentatã cât se poate de explicit, dar succint pentru a întelege elementele esentiale. Nu e un biblioraft în care sã studieze cifre, ci e o prezentare care aratã directiile de actiune, ce trebuie fãcut, de unde sunt sursele de finantare, cum putem rezolva lucrurile. Consiliul de Administratie are o altã strategie. CA a solicitat tot felul de calcule pe o variantã propusã de presedintele Purcaru. Acea variantã de calcul s-a prezentat ieri (miercuri-n.r.). e vorba de închiderea a portiuni din mine. Au fost foarte multe materiale prezentate la CA. au fost prezentate 19 materiale. Unele sunt fãcute de Directia Financiarã, altele de Directia Minierã. Ele au fost prezentate. Eu am habar de ceea ce înseamnã o strategie, le-am învãtat de mai multã vreme si echipa mea de aici are habar de lucrurile astea. Sunt oameni cu foarte multã experientã si extrem de variatã. Diferente de opinie pot sã fie”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

1-1

Una din solicitãrile CA-ului este un mod de lucru eficient. Conducerea CEH militeazã pentru acest sistem de lucru, fapt dovedit si de cifrele din luna ianuarie. “De eficientã nu stiu cine mi-ar putea da mie lectii, pe portiunea pe care am activat, iesiti din insolventã, cu conturile blocate, cu iarnã grea, cu instalatiile în stare deplorabilã. Cu ajutorul Divinitãtii am  scos-o la capãt. Sunt de acord cã trebuie sã fim eficienti. Chiar asta încerc sã fac. De la toti directorii generali dinaintea mea nu astept prea multe lectii, cã nu am de la cine sã le primesc”, a mai subliniat directorul general.

Orice zi întârziere afecteazã Complexul Energetic Hunedoara. “Noi tot vorbim, tot ne învârtim în jurul cozii si nu luãm decizii. Ne afecteazã teribil orice zi pierdutã”, a mai spus Melczer. Urmãtoarea întâlnire a Consiliului de Administratie va avea loc în data de 6 aprilie, la Petrosani. Pentru atunci si sindicalistii sperã ca factorii decizionali sã prezinte o strategie unitarã pentru Complexul Energetic Hunedoara. “Ca idee principalã care s-a desprins este cã în data de 6 aprilie va avea loc o întâlnire în Valea Jiului cu conducerea executivã pentru a se stabili o viziune integratã pentru perioada urmãtoare. Noi am venit cu o variantã, conducerea nu zice nimic, Consiliul de Administratie nu stie ce sã ia de bun. Atunci va avea loc o întâlnire care sper cã se va solda cu o viziune de ansamblu la care sã punem umãrul toti, dacã este de acceptat pentru sindicate. Noi nu vom accepta prea usor închideri rapide de mine. Sper ca întâlnirea din 6 sã se soldeze cu o variantã la care sã achiesãm toti”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Conducerea CEH spunea sãptãmâna trecutã cã închiderea pãrtilor neviabile din cadrul unitãtilor miniere nu poate fi pusã în practicã, iar varianta agreatã este cea a închiderii minei Lupeni si mentinerea minei Lonea.

Nou membru în CA

Ringo Dãmureanu este noul membru al Consiliului de Administratie al CEH. Dupã decesul lui Ioan Albu, a fost numit un nou membru în CA. Acesta acuzã conducerea CEH cã nu a reusit sã formuleze o strategie de eficientizare si redresare a societãtii. “Am participat la sedinta Consiliului de administratie al Complexului Energetic Hunedoara, întreprindere publicã de interes national în domeniul energiei, care cuprinde douã centrale termoelectrice: Paroseni (Vulcan) si Mintia (Deva), precum si ultimele patru mine în functiune din Valea Jiului: Lupeni, Vulcan, Livezeni si Lonea. Chestiunea prezintã un interes economic deosebit, dar si o potentialã mare problemã socialã, cel putin pentru zona Vãii Jiului, dat fiind caracterul sãu monoindustrial, iminenta închidere a unor mine în anul 2018 si lipsa de perspectivã din punct de vedere economic si profesional. Sindicatele cer reasezarea grilei salariale în partea inferioarã, dupã cresterea salariului minim pe economie. Având în vedere cã societatea se aflã în pragul insolventei, iar directorul general actual al societãtii nu s-a prezentat la sedintã si nu a reusit sã formuleze si sã propunã un proiect de strategie de redresare si eficientizare a complexului, Consiliul de Administratie al hotãrât sã revinã cu aceste solicitãri cãtre conducerea executivã si sã se întruneascã din nou, joia viitoare, la Petrosani, acolo unde este sediul Complexului Energetic Hunedoara”,  a scris pe pagina sa de socializare Ringo Dãmureanu.

Monika BACIU