Parcul Național Retezat a devenit recent mai accesibil pentru turiști datorită eforturilor depuse de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), care au lucrat la întreținerea și restaurarea scărilor ce duc către impresionanta Cascadă Lolaia. Această cascadă nu este doar o minunăție a naturii, ci și subiectul unei vechi legende locale ce adaugă o notă de mister și magie locului.
Legenda spune că, demult, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță pe nume Lolaia cobora cu oile sale din Retezat spre satul Nucșoara. Într-o clipă de teroare, o arătare uriașă și înfricoșătoare a apărut din senin și a devorat întreaga turmă. Îngrozită, cosițele aurii ale fetei au albit pe loc, iar în disperare, Lolaia s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a prăbușit, s-a format o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a creat o cascadă. Se spune că, la Cascada Lolaia, se pot vedea și astăzi cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.
Rangerii APNR, dedicați conservării și promovării frumuseților naturale ale Parcului Național Retezat, au făcut un efort considerabil pentru a restaura accesul la această destinație pitorească. Lucrările de întreținere au inclus consolidarea treptelor și amenajarea potecilor, pentru a asigura siguranța și confortul turiștilor care doresc să descopere acest loc fascinant.
Monika BACIU