„Da, am o slãbiciune pentru mineri, tatãl meu a fost miner… Trebuie consolidat ceea ce a rãmas din minerit, iar noi, ALDE, avem un proiect serios pentru cã este vorba de asigurarea fortei energetice a tãrii. Am demonstrat cã se poate. Varujan Vosganian, în calitatea sa de ministru al economiei în guvernarea Tãriceanu, a fost aici, a intrat de douã ori în subteran, ultima datã la Lupeni, s-au fãcut investitii – o datã de un milion de euro, apoi de 30 de milioane euro, în anii 2006- 2007…” – Sanfirisca Marius, candidat ALDE pentru Camera Deputatilor.

Este fiu de miner si are o slãbiciune pentru oamenii care supun muntele, în sensul cã-i întelege mai bine, le „simte” caracterul dârz, pentru cã a fost mereu în preajma lor. Marius Sanfirisca a devenit om de afaceri, nu a încercat sã facã o traditie de familie din meseria de miner pentru cã stie cã este cea mai complexã meserie, este un adevãrat statut, un stil de viatã pe care-l adoptã cu adevãrat doar caracterele tari…

„Valea Jiului este ca a doua mea casã, iubesc muntii ãstia si existã aici un ceva anume,  în sensul cã existã o parte a oamenilor de o valoare uluitoare, care rãzbat printr-o tenacitate de invidiat, iar o alta care parcã se refugiazã aici pentru cã nu au puterea de a-si depãsi conditia, viata precarã, sãrãcia de fapt. Aceastã ultimã parte nu era atât accetuatã când mineritul era încã puternic.

Pentru toti acesti oameni trebuie consolidat ceea ce a rãmas din minerit, iar noi, ALDE, avem un proiect serios pentru cã este vorba de asigurarea fortei energetice a tãrii. Valea Jiului trebuie sã devinã Zonã Energeticã de Interes Stategic-ZEIS pentru a se putea face investitii la minele care au rãmas, pentru a usura munca minerilor, pentru a creste productivitatea. România are nevoie de huilã, de cãrbune, asa cum au toate tãrile din lume, are nevoie de centuri de sigurantã solide în energie, cum s-ar spune, iar huila de Valea Jiului este una foarte importantã. S-ar rezolva si componenta socialã, pentru cã mineritul, atât cât a mai rãmas, va putea fi consolidat prin proiectul ZEIS si, implicit, economia pe orizontalã se va dezvolta. Si în acest sens programul ALDE cuprinde solutii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici si mijlocii si stimularea antreprenoriatului.

16-1

Trebuie reamintit cã mineritul din Valea Jiului a fost sustinut de Guvenul Tãriceanu, iar vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, în calitatea sa de ministru al economiei, a fost aici, a intrat de douã ori în subteran, ultima datã la Lupeni, s-au fãcut investitii – o datã de un milion de euro, apoi de 30 de milioane euro, în anii 2006- 2007. Dar au venit alegerile din 2008, apoi guvernarea PDL si lucrurile s-au degradat grav…

Vreau sã spun cã am demostrat cã se poate face minerit în conditii de sigurantã, cã specialistii nostri din ALDE stiu cum s-o facã si mai ales si-au propus cã TREBUIE continuat mineritul prin investitii, în deplinã sigurantã.

Da, am o slãbiciune pentru mineri, tatãl meu a fost miner, apoi a fãcut Facultatea, în 1976, la Petrosani – Uilaj Tehnologic, apoi alta în 1996, cea Electromecanicã si a lucrat 32 de ani la Minvest. Peste tot minerii sunt la fel… Nu stiu cum sã vã spun, pentru cã mi se par sãrãcãcioase cuvintele în a-i caracteriza. Când am vãzut salvatorii minieri, atunci când au fost accidentele de la Vulcan, apoi cel de la Petrila… durerea este coplesitoare pentru noi cei din prejma lor, dar pentru familii, pentru copiii rãmasi orfani…, e cumplit!  Am prieteni mineri aici în Vale, mi s-a pãrut cã versurile unei melodii de atitudine li se portiveste perfect firii lor. Este vorba de o combinatie între fortã, demnitate, sensibilitate si sperantã…” – a spus Sanfirisca Marius, candidat la Camera Deputatilor din partea ALDE Hunedoara.

Comandat: ALDE Hunedoara;
Executat: SC MBD Reporter Media SRL Petrosani;
CUI AEP mandatar financiar 11160008