Județul Hunedoara se pregătește pentru o modernizare semnificativă a infrastructurii rutiere, grație unui proiect finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Recent, a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Drumului Județean 705A, care leagă municipiul Orăștie de localitatea Costești și Sarmizegetusa Regia. Valoarea totală a proiectului este de 13.842.345,29 euro, din care 13.495.059,92 euro reprezintă fonduri nerambursabile provenite din contribuția Uniunii Europene și de la bugetul de stat.
Proiectul, derulat de Consiliul Județean Hunedoara în parteneriat cu comunele Beriu și Orăștioara de Sus, vizează reconstrucția sau modernizarea a peste 17 kilometri de drum. În cadrul proiectului, vor fi realizate și alte lucrări esențiale pentru îmbunătățirea infrastructurii locale, precum realizarea accesului la proprietăți pe o suprafață de 7.300 mp, amenajarea și iluminarea a 10 treceri de pietoni, înlocuirea sau completarea a 38 de podețe
Aceste intervenții vor asigura o circulație mai sigură și mai eficientă, atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru turiști.
Proiectul va aduce beneficii semnificative locuitorilor din opt localități străbătute de DJ 705A – Municipiul Orăștie, Căstău, Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Sus și Costești. În plus, alte patru localități – Sereca, Ludeștii de Jos, Ocolișu Mic și Văleni – cu un total de aproape 28.000 de locuitori, vor avea acces îmbunătățit la drumul modernizat.
Pe lângă facilitarea mobilității pentru locuitorii locali, proiectul va stimula turismul în zonă, facilitând accesul la cetățile dacice, printre care și Sarmizegetusa Regia, un sit istoric de importanță majoră.
Perioada de implementare a proiectului este estimată la 32 de luni, timp în care vor fi desfășurate toate lucrările necesare pentru modernizarea DJ 705A. Cu licitația pentru execuție deja lansată, lucrările urmează să înceapă în curând, marcând un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere a județului Hunedoara.
Prin acest proiect de modernizare a Drumului Județean 705A, județul Hunedoara va beneficia de o infrastructură rutieră modernizată, care va îmbunătăți considerabil accesul și siguranța rutieră pentru locuitorii și turiștii din zonă.
Monika BACIU