Î n ultimul secol și jumătate, planeta s-a încălzit cu mai mult de 1 grad Celsius. Este grav, spun specialiștii, iar la noi, în Valea Jiului, în prima zi a acestui an s-a înregistrat o temperatură recod de 18 grade C. Toate sunt provocări pe care meteorologii spun că încearcă să le înțeleagă, acum de Ziua Meteorologiei.

Ne adaptăm la schimbările climatice, iar provocarea este ca oamenii să fie preveniți din timp. Asta spun
meteorologii acum, când monitorizarea gazelor cu efect de seră este esențială, când vedem cum s-a încălzit
vremea, iar la munte, administratorii domeniilor schiabile produc artificial zăpada, pentru schi. Așa că, de ziua lor, meteorologii ne vorbesc despre provocările actuale.
„În fiecare an, de 23 martie, sărbătorim Ziua Meteorologiei. Anul acesta, este o zi specială, pentru că se împlinesc 150 de ani de la înființarea Organizației Meteorlogice Internaționale, care este precedesoarea Organizației Meteorlogice Mondiale. Tema propusă
anul acesta este „Viitorul vremii, al climei și al apei, de-a lungul generațiilor””, spune Daniela Suciu, meteorolog
la Stația din Petroșani.
De felul cum vom gestiona ceea ce ni se întâmplă acum pe pămnânt, depinde viitorul planetei, așa că meteorologii au în plan să țină pasul și să contracareze efectele grave. „De-a lungul celor 150 de ani, temperatura medie a crescut cu 1,1 grade, oceanele sunt mai calde, nivelul mărilor crește, iar rata schimbărilor climatice se accelerează. Am început cu mesaje morse și prognoze pentru navele maritime, iar acum ajuns la supercalculatoare și înregistrări din satelit, dar, totuși, prognozele depind de devotamentul personalului din stațiile meteo”, mai spune meteoroloaga Daniela Suciu.
Valea Jiului are 3 stații meteo, una la Straja, una în Parâng și una în Petroșani, iar toate au simțit și înregistrat, în ultimii ani, încălzirea climei. „Dacă stăm să ne uităm, iarna aceasta a fost cea mai călduroasă din ultimii 20 de ani. Am înregistrat în luna ianuarie, pe data de 1, nu mai puțin de 18 grade Celsius, ceea ce este o temperatură de primăvară. Iar luni, la Petroșani, au fost 20 C, așa că primăvara își intră total în drepturi”, a conchis Daniela.
Trăim pe o planetă interconectată. Împărtășim un Pământ, cu o atmosferă și un ocean, așa că meteorologii vor ca, de ziua lor, să scoată în evdineță faptul că apartura a evoluat de la codul morse, la softuri performante și că orice poate fi posibil, dacă oamenii acre lucrează în acest domeniu sunt devotați.
Diana Mitrache