U n nou cutremur a zguduit Gorjul și s-a resimțit și în Hunedoara, așa că, specialiștii de la Institutul de Fizică a Pământului au decis să monteze noi aparate de monitorizare. Este vorba despre aparate care să măsoare emisiile unui gaz, care iese din sol în momentul mișcării plăcilor tectonice.
Institutul Național pentru Fizica Pământului va monta stații noi care vor monitoriza emisiile de radon, un gaz care este emanat din pământ în urma mișcărilor tectonice. Radonul este un gaz
radioactiv, fără culoare și miros, care se găsește în sol în unele zone ale Pământului și se obține prin descompunerea uraniului sau radiului din roci.
Specialiștii spun că aceste măsurători reprezintă un experiment care ar putea să arate de ce în zona noastră sunt cutremure de pământ. Ultimul a avut loc luni, la ora 16,02 și a avut o intensitate de aproape 5.
În urma măsurătorilor emisiilor din gazul respectiv, cu ajutorul noilor stații, specialiștii înceracă să determine o posibilă legătură cu cutremurele. Este posibil ca aceste gaze să fie emise în decursul timpului și să ajungă în diverse zone, fără să afecteze viața de la suprafața pământului, însă, dacă se va găsi o legătură, atunci ar putea indica zonele cu potențial seismic.
Diana Mitrache