Administratie

Pretul gunoiului a crescut, serviciile au scãzut

Cetãtenii din Petrosani plãtesc din acest an mai mult pentru deseurile menajere. Începând cu data de 28 decembrie, firma care se ocupã de gestionarea deseurilor din sudul judetului a intrat în “pâine”.  Odatã cu semnarea contractului cu firma Supercom tarifele percepute cetãtenilor s-au majorat considerabil, dar serviciile lasã de dorit. Mai multi locuitori s-au plâns de faptul cã nouã firmã “uitã” sã ridice gunoiul si cã era mai bine când de acest serviciu se ocupa municipalitatea. “Când se ocupa de ridicatul gunoiului vechea firmã la ora 6 dimineata ne trezea masina de gunoi. Acum toate pubelele sunt pline si la orele amiezii”, afirmã mai multi oameni care locuiesc într-un cartier chiar din centrul municipiului Petrosani. Si toate astea în conditiile în care, autoritãtile locale anuntã cã taxa a fost majoratã, la 10 lei/persoanã/lunã ca urmare a intrãrii în vigoare a noului contract de  gestionare a deseurilor.
Plãtim lunar, sau suntem penalizati
Începând cu anul 2019, taxa de salubrizare este în cuantum de 10 lei/lunã/ membru de familie pentru persoane fizice si 10 lei/lunã/salariat pentru persoane juridice. Scadenta pentru taxa de salubrizare, atât pentru persoane fizice cât si pentru persoane juridice este lunarã. Majorãrile de întârziere se vor calcula începând cu data de întâi a lunii urmãtoare si vor fi în cuantum de 1 % /lunã.
Altfel spus, dacã nu achitãm lunar riscãm sã plãtim penalitãti, pentru fiecare lunã, sau fractiune de lunã cu care întârziem. Decizia a fost luatã la nivelul Vãii Jiului, iar cei din Petrosani ne avertizeazã sã fim atenti cã este primul an când taxa pentru salubritate nu se mai achitã semestrial.
„Se poate plãti si pentru tot anul, sau se poate plãti în fiecare lunã, pentru a nu avea acele accesorii pentru neplata în termen”, a spus Alin Gal, sef Serviciul Impozite si Taxe Petrosani. Pretul, însã, a fost majorat si, fiecare persoanã trebuie sã achite lunar un cost mai mare, dupã ce serviciul de salubritate a fost atribuit unei noi firme. „Taxa de salubritate este 10 lei de persoanã, pe lunã si se plãteste în fiecare lunã. Începând cu data de 1 a fiecãrei luni, se vor plãti si accesoriile la întârzieri”, mai afirmã, seful Serviciului Impozite si Taxe din Petrosani  Firma Supercom este cea care are în subordine salubritatea Vãii Jiului si serviciul a fost atribuit la finele anului trecut. De la  1 ianuarie, putem sã plãtim gunoiul menajer, în cazul municipiului Petrosani la serviciul de taxe si impozite. În celelalte orase ale Vãii Jiului taxa se achitã la ghiseele la care se plãtea si pânã acum.
Diana Mitrache
Monika BACIU

2 comentarii la „Pretul gunoiului a crescut, serviciile au scãzut

  • Daca nu s-a ridicat gunoiul de la jumatatea lunii noiembrie , dar taxa a fost platita pana la sfarsitul anului , primim banii inapoi ? Incepand cu 2019 ,daca intr-o luna nu se ridica gunoiul , suntem obligati sa platim ?

  • O intrebare de bun simt-daca este firma noua Supercom-de ce nu avem casierie si emitere factura in fiecare luna la fel cum platim gazul,curentul,etc.De ce trebuie sa platim tot la taxe si impozite ?

Comentariile sunt închise.