A înotat aproape 50 de zile pentru a atrage atenția că România trebuie să existe în spațiul Schengen, iar pentru asta a fost premiat de comunitatea locală de la Petroșani. Din premiul lui, însă, a donat o parte unui alt sportiv, Kevin Alecsa, care vrea să ajungă la Jocurile Olimpice, acolo unde s-a calificat, dar nu are o sanie pe măsură.
A fost un efort de 48 de zile, timp în care a înotat și le-a arătat tuturor că și noi, românii, ar trebui să existăm în spațiul Schenegen. A înfruntat vremea rea, proble­mele ce au apărut pe apă, ori faptul că a rămas fără motorul bărcii care i-a fost furat, dar acum a primit, din partea locuitorilor de la Petroșani un premiu în bani.
„Vreau să îi ofer o diplomă de merit lui Avram Iancu, pentru promo­varea imaginii municipiului nostru, cu ocazia traversării fluviului Rin. Și, pe lângă diplomă, îi oferim și un premiu în bani, de 11.054 de lei”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, în momentul în care i-a înmânat premiul.
Din suma primită ca premiu, o parte i-a donat, la rândul lui. A fost impresionat de povestea campionului de la Petrila, care s-a calificat la Jocurile Olimpice pentru Tineret, dar nu are o sanie de competiție. Avram Iancu știe ce înseamnă generozitatea și cum, la rândul lui, a fost ajutat, așa că a donat o parte din bani acestui copil care promite să ne reprezin­te în lume. „Există o vorbă românească: dar din dar se face Rai. Acum, câteva zile, am aflat din presă de apelul lui Kevin Alcsa, din Petrila, care ne solicita ajutorul pentru achiziționarea unei sănii, ca să participe la Jocurile Olimpicxe. Am fost deosebit de impresionat de apelul acestui tânăr. La rândul meu am fost mereu ajutat și le mulțumesc tuturor celor care au făcut-o, de-a lungul vremii, de aceea, din acest dar, doresc să donez 10% din sumă, acestui tânăr. Îi dau 1000 de lei, cu încurajările mele”, a spus Avram Iancu, bibliotecar la Petroșani, care i-a înmânat banii fratelui lui Kevin Alecsa.
Diana Mitrache