Patru pui de zimbru sunt pe cale sa vina pe lume la Rezervatia din Hateg, iar acest lucru se va intampla prin iunie, dupa cum spun ingrijitorii. O rezervatie care incepe sa prinda din nou viata. Pentru luna iunie, reprezentantii rezervatiei din Hateg se asteapta la un moment extrem de important. Patru femele sunt insarcinate si se pregatesc sa aduca pe lume tot atatia pui. De precizat ca zimbrii fata o data la 3 ani, asa ca momentul este asteptat cu nerabdare. Iar cei mai dornici sa vada viteii sunt chiar vizitatorii care, o data cu incalzirea vremii, au inceput sa vina din nou in numar mare.

Acum, rezervatia de Zimbrii din Padurea Slivut – Hateg gazduieste sase zimbrii falnici. Ultimul pui a vazut lumina zilei in urma cu trei ani si a fost o adevarata piatra de incercare pentru ingrijitorii zimbrilor din  Hateg. Din  cauza ca a venit pe lume mult prea aproape de celalalt pui, adica dupa numai un an dupa alt vitel de zimbru, acesta a fost respins de mama lui, care a refuzat sa-l hraneasca. Mai mult, ingrijitorii au fost nevoiti sa-l izoleze pe micul Romeo de restul zimbrilor, ca sa nu fie ranit sau chiar ucis. Ulterior, dupa ce a mai crescut, lucrurile s-au rezolvat, iar puiul a putut sa stea linistit alaturi de ceilalti membri ai comunitatii de zimbrii de la Hateg, acolo unde se afla si acum. Dar nu pentru multa vreme, pentru ca urmeaza sa fie transferat la Bucsani, acolo unde se afla acum si bunicii lui.

Se revigoreaza

Chiar daca nu mai are maretia de alta data, Rezervatia de Zimbrii din Hateg incepe sa-si recapete stralucirea. Rezervatia a fost infiintata in anul 1958, cand aici au fost aduse din Polonia 2 exemplare adulte. Lor li s-au alaturat, in 1963, alte doua exemplare, iar prin inmultire pe cale naturala trei ani mai tarziu aici erau deja 9 zimbri. Pana in 1982, rezervatia a fost pepiniera pentru alte locatii similare din tara, pentru ca aici le mergea bine. La ora actuala, rezervatia se revigoreaza. Se intinde acum pe 5 hectare de teren si este impartita in doua compartimente, daca putem sa le spunem asa. O parte o reprezinta terenul deschisa, cu umbrare pentru vizitare, adica un hectar si jumatate de teren, iar al doilea compartiment, care se intinde pe 3,5 hectare este zona unde zimbrii innopteaza, terenul fiind acoperit cu vegetatie forestiera.

Carmen Cosman