Patronii de “second hand-uri”, vor fi obligati sa recicleze marfa nevanduta

Toate cursurile de apa din Valea Jiului sunt pline cu deseuri de tot felul, insa in lupta nesfarsita cu nepasarea unor oameni pare un joc care mereu se reia.

Chiar Comisarul sef adjunct al Garzii Nationale de Mediu, aflat la Petrosani acum putin timp, a facut referire la acest lucru. In prezent, Defileul Jiului arata infiorator din cauza gunoaielor aduse de apa, in special materiale textile, pentru ca cei care detin firme sau magazine cu haine second- hand, le arunca direct in albie. Nu de putine ori, cei din Gorj s-au plans de mizeria care vine de la noi. “Din 10 cetateni care au facut o greseala, nu am intalnit niciunul care sa spuna ca nu a stiut. Nu, toti stiu ca nu au voie sa arunce carpe pe malul Jiului ca asta inseamna amenda, la fel cum toti stiu ca nu au voie sa arunce PET-uri sau sa spele masina in apa. Atunci ne punem intrebarea: De ce aceasta delasare?! Ei, aici cred ca este cazul sa facem front comun cu totii si sa-i constientizam pe oameni. Acum, nemtii au facut-o cu pixul, iar daca este nevoie o facem si noi”, ne-a declarat Ioan Tudor, comisar sef adjunct la Garda Nationala de Mediu.

Ministerul Mediului are un program  prin care spera sa poata limita poluarea pe raul Jiu prin dezvoltarea la scara larga a unui centru de reciclare a deseurilor textile de la depozitele de haine second hand.

“De fapt, nu problema amenzii ne intereseaza, pentru ca dupa ce a poluat Jiul, degeaba ii mai dam amenda. Dupa ce a aruncat TIR-ul de haine pe marginea Jiului si sunt carpe pe marginea apei pana la Tg. Jiu, degeaba ii dam amenda. Pe noi ne intereseaza sa prevenim. Vom avea o propunere legislativa vizavi de aceste carpe, pentru ca in Valea Jiului exista o unitate care le recicleaza, dar din pacate in cantitate mica. Cei mai multi agenti economici care comercializeaza aceste haine second-hand, pentru ca nu exista legislatie care sa-i oblige sa le duca la centrele de reciclare, le arunca”, a mai spus Ioan Tudor. Pentru a pune la punct detaliile acestei initiative legislative, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu vor veni din nou in Valea Jiului saptamana viitoare, marti, unde vor avea o intrunire cu oameni de la toate primariile si serviciile de Protectie Civica. Discutiile sunt programate sa se desfasoare la sediul primariei Petrosani.

Luiza ANDRONACHE


Advertisements