Investitori în turism, oameni care au pensiuni turistice, împătimiți ai muntelui și chiar preoți din mănăstirile locului, alături de administrația locală s-au adunat la Vulcan ca să facă ceva
pentru turismul de aici. Nu prea ninge mult, așa că Pasul Vâlcan, ori zonele cu peșteri de la noi sunt locuri ce merită vizitate și promovate ca să afle despre ele turiștii. Așa că toți au întocmit un plan.

Întrega comunitate din Vulcan a venit cu idei și de la primar, la oamenii de afaceri, toți au spus cum ar trebui făcut pentru promovarea locurilor pitorești de la noi. Am vorbit și noi cu cei care le sunt ghizi turiștilor, dar și localnicilor, în drumeții.
„Încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult și să vedem ce soluții găsim împreună. E datoria noastră, ca iubitori de natură să facem ceva. E totul frumos, depinde cu ce ochi și cu ce inimă privești. Eu văd totul frumos aici, peisajele, avem o zonă istorică, avem cascade aici, în zona orașului, peșteri și multe obiective, dar depinde cu ce inimă privești”, a spus Emil Savu, organizator de drumeții.
„Ne bucurăm că lucrurile se mișcă în direcția aceasta. Suntem norocoșii din Valea Jiului, că Valea Jiului este pentru toți iubitorii muntelui, deci merită să o promovăm. Noi, de câțiva ani, am promovat cu fotografii, cu videoclipuri, drumeții, că avem și un grup de inițiativă turistică, numit Pro Montana. Vrem să încurajăm oamenii să facă drumeții, să vină să vadă zona noastră și sperăm să ne unim ca să aducem oamenii din toată țara în Valea Jiului, care nu înseamnă doar minerit, ci munții care ne înconjoară. Avem trasee tematice, accesibile tuturor”, a spus și Aldona Todoran, instructor de schi, membru al Grupului Pro Montana.
Dar am vorbit și cu oamenii de afaceri de aici, care au pensiuni și cred în turismul autentic.
„Noi venim în întâmpinarea oamenilor care doresc să cunoască Valea Jiului și întâlnirea se adresează și celor care au afaceri și celor care merg la munte, turiștilor și oamenilor de rând. Nu are vreun scop de promovare politică și eu cred că poate să fie și Emil Boc primar la Vulcan sau Bolojan, dar dacă noi, oamenii de aici, nu încercăm, fiecare în parte, să promovăm zona și să le explicăm tuturor că nu suntem ceea ce cred unii și că aici e frumos, nu reușim nimic. Sunt aici oameni, gazde primitoare, care din ce au îți pun pe masă”, a spus Simona Ceuță, proprietar de pensiune.
„Noi încercăm să facem ca lumea să vină aici, în Valea Jiului. Prin video-urile și fotografiile mele fac tot ce pot să conving lumea să vină aici”, a adăugat HDM Dan, videograf.
Fiecare loc, fiecare peșteră, fiecare cascadă a fost punctată, iar la întâlnire au venit și cei de la mănăstirile din apropiere. Asta, pentru că și aceste locuri pot deveni atracții turstice.
Așa că și autoritățile locale sunt de acord că trebuie să se alăture eforturilor comune.
„Am considerat ca, împreună cu reprezentanții HoReCa, dar și cu oamenii iubitori de munte, cei care fac zilnic trasee și iubesc natura și, până la urmă, cu toți cei care iubesc natura, vrem să găsim soluții, ca să dezvoltăm turismul de vară la Vulcan și orice idee ce vine de la orice om prezent, o creionăm, facem un plan, un calendar cu toate acțiunile, o hartă cu obiectivele turistice, pe care să le filmăm. Vrem să le promovăm, că municipiul Vulcan a devenit stațiune de interes turistic și vrem să facem din acest oraș unul de interes turistic de succes”, a spus și Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Vulcanul are Pasul Vâlcan, locul încărcat de istorie și care face legătura peste munte cu Gorjul. Vulcanul are trasee montane spectaculoase, peșteri și cascade, dar și o telegondolă care poate urca orice turist în confort, la munte, așa că e nevoie de o bună promovare și de idei de a petrece timpul liber la munte, atât vara, cât și iarna.
Diana Mitrache