Șobolani, câini, pisici și, în curând, muște și țânțati. Asta există în Colonia Petroșani, în spatele blocului de garsoniere, unde locuiesc oameni cărora nu le pasă că gunoiul le ajunge la geam. Și, trebuie spus că, nici când au fost amenințați că nu vor mai primi masa caldă, gratuită, nu au vrut să iasă la curățenie.

Blocul de locuințe sociale a devenit o ruină, cu geamuri sparte și uși lipsă, dar cea mai mare problemă este creată de cei care locuiesc acolo. Și asta, în timp ce la container nu prea ajung să lase punga de gunoi. Un singur om a mers, dar ne-a spus că abia a ieșit din închisoare și știe că legile trebuie respectate.
Oamenii de aici, locatarii, aruncă gunoiul de pe geam, direct în spațiul din spatele blocului. Și acolo ajunge tot ce nu le mai folosește în casă.
Așa se face că jos, sunt tone de deșeuri, urât mirositoare și printre care trec fără probleme șobolanii.
Focarul de infecție este, însă,
ignorat de majoritatea celor de acolo, chiar dacă, de-a lungul timpului, oamenii au avut de suferit.
„Eu nu am geamuri în spate, dar știu că e multă mizerie. Avem copii și e grav, dar dacă îi spui cuiva să iasă la curățenie, îți dă în cap”, susține o femeie din acest bloc.
„Copilul meu a fost mușcat de mânuță, chiar în timp ce îl alăptam, în casă, de șobolanii care ne intră pe la țevile din casă. Sunt foarte mulți șobolani, că vin la gunoi șistau la
subsol. E multă mizerie, că toți aruncă acolo gunoiul. Nu vedeți că la container e gol?”, a spus o altă femeie de acolo. Situația se repetă periodic și, indiferent de câte ori li s-a cerut să facă și ei curat, nimeni nu a ieșit. Și asta nici măcar atunci când li s-a tăiat masa caldă pe care o primeau de la primărie. Tot cei de la primărie vin, periodic, și curăță spațiul, iar apoi, la scurt timp, spațiul se umple din nou cu deșeuri.
Și, printre toate astea, pot fi văzuți câini, care par desprinși din altă lume, cu blana ce le năpârlește, dar și câteva pisici. Și, să nu uităm că, în acest loc, trăiesc zeci de copii mici, care, imediat ce se va încălzi afară, vor ieși la joacă.
Diana Mitrache