În anul în care Timișoara strălucește ca și Capitală Europeană a Culturii, Asociația Prin Banat se alătură inițiativei de a evidenția bogăția patrimoniului cultural prin restaurarea și promovarea ilustrată a unor edificii deosebite.
În acest context, avem plăcerea să vă prezentăm unul dintre aceste proiecte fascinante: Muzeul Mineritului din Petroșani, văzut prin ochii talentatului artist Lucian Popovici.

Într-o ilustrație captivantă, Lucian Popovici surprinde frumusețea și istoria Muzeului Mineritului din Petroșani, un loc încărcat de semnificații și amintiri. În descrierea sa, artistul aduce în prim-plan un moment remarcabil din istoria acestei regiuni, marcând începuturile prezenței cărbunelui în Valea Jiului în timpul secolului al XVIII-lea.

”La finalul secolului al XVIII-lea, soldații austrieci ce apărau înălţimile Vulcanului de o hoardă otomană au aprins focul în tranşee, dar generalul le-a ordonat să le stingă, temându-se că focurile ar putea să îi trădeze pozițiile. Cum nu au reușit, austriecii au abordat o altă tactică – au aprins mai multe grămezi uriașe de cărbuni. Derutaţi de numărul mare de focuri, otomanii s-ar fi speriat şi s-au întors spre Dunăre. Aceasta este una dintre primele consemnări ale prezenței cărbunelui în Valea Jiului. 16 mine au fost deschise ulterior aici și peste 50.000 de mineri munceau în ele. Doar patru mai funcționează astăzi.
Celelalte sunt istorie. O istorie conservată în Muzeul Mineritului din Petroșani. Peste 1.500 de piese (utilaje, unelte, îmbrăcăminte specifică, documente etc.) spun povestea adâncurilor și a oamenilor de aici. Iar toate acestea sunt puse acum mai bine în valoare printr-un proiect în valoare de 4,9 milioane lei (4,8 milioane – fonduri nerambursabile), implementat prin Regio-POR 2014-2020, prin care s-a reabilitat, dotat și accesibilizat clădirea muzeului, veche de mai bine de un secol”, arată ADRVEST.
Asociația Prin Banat și ADRVEST își propun să continue astfel de proiecte, evidențiind patrimoniul cultural și istoric al regiunii și oferind publicului oportunitatea de a descoperi și aprecia bogăția moștenirii culturale locale.
Monika BACIU