Municipiul Lupeni a fost inclus pe ruta gastronomiei tradiționale hunedorene. La Lupeni au loc investiții majore în domeniul turistic, atât private, cât și publice. Acestea au rolul de a atrage cât mai mulți turiști. Conex, se dezvoltă și celelalte industrii.

”Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România, susținerea dezvoltării acestuia poate să aducă beneficii economice importante în comunitățile locale afectate de tranziție justă, în primul rând, prin crearea de noi locuri de muncă, pentru populația disponibilizată din sectoarele de minerit. Conform strategiei pe care noi o avem, vom încuraja investitorii privați să deschidă spații de cazare și de distracție în oraș. Avem o bună colaborare cu cei de la Asociația Pro Straja, vom încuraja fermierii locali să-și valorifice produsele în oferta culinară a pensiunilor din zonă. Vom pune în valoare tradițiile și obiceiurile oamenilor locului și vom face chiar din istoria municipiului nostru un punct de atracție, pentru turiștii care vin în Straja și în Valea Jiului”, spune Lucian Resmeriță.
Cu toate aceste investiții și prin încurajarea localnicilor în implicarea activă în turism, Lucian Resmeriță este convins că dezvoltarea turismului poate deveni un motor principal al economiei locale în anii care vor urma. Iar un prim semnal încurajator este includerea municipiului Lupeni pe traseul gastronomiei tradiționale Hunedorene – sat OstrovuMic (comuna Râu de Mori), sat Șoimuș (comuna Șoimuș), sat Bârsău (comuna Hărău), sat Peșteana (comuna Densuș), municipiul Lupeni, municipiul Petrosani, sat Salașu de Jos (comuna Salașu de Sus).
Este pentru prima dată când Consiliul Județean Hunedoara se implică în promovarea micilor producători locali la nivel european. În acest traseu gastronomic au fost incluși producători acreditați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aceasta fiind una dintre condițiile de eligibilitate.
Monika BACIU