Update: Conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara le- a cerut public membrilor și salariaților termocentralei să respecte decizia instantei și să reia de urgență lucrul.
Protestul de la Mintia a fost declarat ilegal de Tribunalul Hunedoara

Cei 4 energeticieni de la Minti au încetat greva foamei, dar continuă protestul. Conflictul, spun sindicaliștii, a fost aplanat, după ce prefectul Vasilică Potecă a stat de vorbă cu protestatarii în curtea Termocentralei de la Mintia.

 

Prefectul județului Hunedoara le-a transmis celor prezenți la discuții că situația de la termocentrală este foarte importantă pentru autorități, iar pentru rezolvarea problemelor vor continua discuțiile, atât la nivel local cât și la nivel central, cu reprezentanții instituțiilor implicate în buna desfășurare a activității din mineritul și energetica hunedoreană.

Administrația Complexului Energetic Hunedoara a anunțat că, în maxim 10 zile, vor fi acordate restanțele la tichetele de masă, solicitate de energeticieni, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Toate acestea i-au convins pe greviști ca, după 4 zile de greva foamei, să se oprească din protestul care le făcea rău. „Am reușit, luni după-amiază, cu ajutorul prefectului, să convingem omenii să renunțe la această formă de protest, dar ceilalți salariați continuă protestul. De fapt, ei  nu stau în ateliere, ci în curte, pentru că nu au cu ce lucra”, a spus Cristian Iștoc, președinte al Sindicatului Solidaritatea din cadrul Termocentralei Mintia.

Energeticienii au reclamat, în tot acest timp, lipsa unui stoc de huilă, care să le asigure funcționarea termocentralei.  „Avem cărbune pentru două zile. Dacă ar fi să o pornim acum, termocentrala ar trebui oprită peste două zile, din nou”, mai spune Iștoc.

Prefectul județului Hunedoara este singurul care a ajuns la Mintia și sindicaliștii spun că nimeni nu pare să aibă o soluție pentru viitorul acestei entități.

Energeticienii de la Mintia au oprit lucrul încă de săpămâna trecută, pentru că nimeni nu a luat în calcul că, dacă se lucrează la calea ferată Petroșani – Simeria, la Mintia nu mai ajunge huilă. Dar oamenii cer și siguranța unui loc de muncă, ca și binusurile salariale ce trebuie să le încaseze potrivit contractului colectiv de muncă.

Diana Mitrache