Ministerul Energiei despre închiderea minelor: ”Este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu si eficientã economicã”

Ministerul Energiei precizeazã cã închiderea minelor necompetitive este un program asumat de România în urmã cu opt ani si vizeazã doar minele care pun probleme serioase de mediu si eficientã economicã.
Suma totalã implicatã de toate Guvernele care s-au succedat în perioada 2011-2019 este de 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH si SNIM, în conditiile în care suma totalã autorizatã de CE pentru acest proces este de 1,6 miliarde de lei.
„Închiderea minelor necompetitive din România este un program asumat de tara noastrã în urmã cu  ani, respectiv în anul 2011 si modificat de Guvernul Ciolos (2016) prin includerea a douã noi mine în lista celor neviabile economic: Lonea si Lupeni. Pentru cei care nu au înteles, acest plan nu este unul de închidere a minelor din România. Acesta este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu si eficientã economicã. Mai mult, subliniem cã cei care astãzi declarã apocaliptic sfârsitul industriei miniere din tara noastrã au aprobat aceleasi ajutoare de stat destinate închiderii minelor neviabile, convenite cu Comisia Europeanã, în cuantum mult mai mare. Mai exact, vorbim despre acordarea sumei de 74,714 milioane de lei pentru închiderea minelor Petrila, Paroseni si Uricani în anul 2017”, se aratã într-un comunicat.
Precizãrile vin dupã ce în spatiul public au apãrut declaratii care criticau decizia Guvernului de a închide trei mine de cãrbune din Valea Jiului.
Guvernul a aprobat miercuri acordarea de ajutoare de stat pentru închiderea minelor de cãrbune necompetitive din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIM).
„Cât priveste îngrijorãrile acelorasi declaranti privind furnizarea de cãrbune pentru CEH, reamintim cã în cadrul CEH rãmân douã mine în exploatare – Vulcan si Livezeni – care vor asigura necesarul de cãrbune pentru producerea energiei electrice si termice în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Asadar, cei care speculeazã abandonul industriei miniere în România nu doar cã se însealã dar induc o stare de neliniste inutilã în zona Vãii Jiului. Asta pentru cã actualul Guvern nu doar cã pune în aplicare planul de închidere a minelor necompetitive din România, dar are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere”, se mai aratã în comunicat.
În acest context, Ministerul Energiei mai aratã cã Guvernul actual pregãteste constructia unui grup nou de productie în cadrul CEH la Mintia. Aceastã investitie în ciclu combinat va stabiliza economic, social si energetic întreaga regiune si, implicit, România. Decizia de investitie a grupului de la Mintia a fost deja luatã de compania de stat Romgaz, aceasta fiind deja angrenatã în pregãtirea demarãrii procesului investitional (studiu de fezabilitate).
„În concluzie, ne rezervãm dreptul de a demonta toate aceste speculatii care nu fac altceva decât sã transforme un adevãr si o preocupare realã guvernamentalã pentru viabilitatea sectorului miner din România într-o clevetealã politicã”, mai spun reprezentantii ME. Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de stat pentru închiderea minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului, a anuntat miercuri purtãtorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
„Guvernul a aprobat douã hotãrâri de guvern, la propunerea Ministerului Energiei, privind aprobarea acordãrii unor ajutoare de stat pentru facilitarea închiderii minelor de  cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara si din cadrul Societãtii Nationale de închideri Mine Valea Jiului S.A. (…) Pentru Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Energiei a propus acordarea unui ajutor de stat de 60,6 milioane de lei. Acordarea acestui ajutor de stat este în concordantã cu cerintele Comisiei Europene. De asemenea, pentru închiderea minelor necompetitive din Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului S.A., pentru anul 2019, România si Comisia Europeanã au convenit în 2012 un plan privind închiderea minelor, iar acum a fost acordat  un ajutor de stat de  52,7 milioane de lei”, a declarat Nelu Barbu la finalul sedintei de guvern de miercuri.

6 comentarii la „Ministerul Energiei despre închiderea minelor: ”Este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu si eficientã economicã”

 • 15 aprilie 2019 la 20:12
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 16 aprilie 2019 la 08:32
  Permalink

  cu ce ajuta valea jiului un grup pe gaz la mintia? cu ce ajuta valea ca mai raman doua mine? o sa vina alt guvern si o sa spuna ca numai este rentabila nici o mina…….distrugerea vaii este ireversibila si daca s-ar vrea nu se mai poate face mare lucru,doar in turism daca se mai misca ceva

 • 16 aprilie 2019 la 15:02
  Permalink

  NU VREI SA PRIMESCA MINERII AVANSUL ? HANDICAPATULEEE ! SAU TU AI CREIERUL BLOCAT PE INEVSTIITI ! CRETINULEEEE !

 • 16 aprilie 2019 la 17:17
  Permalink

  esti prostanac

 • 16 aprilie 2019 la 19:14
  Permalink

  Dan , ai dreptate ca este prost crescut acest puturos pe nume Valter care scrie comentari critice sub mai multe nume . Un dobitoc !

 • 17 aprilie 2019 la 11:11
  Permalink

  Nu stiu ce rationament folosesc cei de la ministerul energiei,ca sa nu zic ca sunt prosti informati,dar din cifrele aparute prin presa locala ?i nu numai,CEH-ul consuma dublu fata decat produce,adica pentru dl Anton si al sau purtator Barbu ,se produc 2000 tone carbune zilnic iar Mintia ?i Paroseniul consuma 4000 tone zilnic.Chiar trecand Mintia pe gaz in viitor,cele 2000 tone ramase produse de 4 exploat?ri miniere de abia ajung Paroseniului.Deci in concluzie prin inchiderea minelor Lupeni ?i Lonea cum se va mai asigura functionarea termocentralei Paroseni cu doar doua mine Vulcan si Livezeni ?? E aritmetica simpla sau e prea greu pentru cei din minister,ori se trece si Paroseniul pe gaz apoi putem spune noroc bun mineritului in Valea Jiului,dandu-se astfel satisfactie UE,fara poluare dar si fara slujbe si viitor in zona.Un simplu periplu prin Uricani,Aninoasa,Petrila ne arata ce inseamna orase moarte si fara perspectva,urmand aproape si Lupeniul.Fara industrie in zona nu stiu ce viitor va avea si Petrosaniul,chiar daca unii iau de buna gluma cu turismul in Parang sau Straja !

Comentariile sunt închise.