Sociologii spun că Valea Jiului, în ciuda pesimismului dat de neîncrederea în politicieni, mai are șanse să se dezvolte. Sunt bani care vor veni și putem vorbi despre un moment ZERO, din nou. Doar că, acum, în locul minerilor care au venit aduși de Ceaușescu să lucreze la mină, ar trebui să vină pensionari, care să cumpere locuințe ieftine și să ducă aici un trai mai bun.

Banii promiși de Uniunea Europeană prin diverse programe nu par să schimbe cu nimic starea de fapt a oamenilor din Valea Jiului. Toți observă că minele nu mai merg, că vechiul scop al venirii lor aici, exploa-tarea cărbunilor, nu mai există și nesiguranța dă naștere unui scepticim general. Nimeni nu mai crede în minuni, iar sociologii explică clar că este un fenomen
palpabil.
„Avem deja experiența a zeci de ani, care au trecut și în care, cele mai multe firme care au administrat fonduri euopene, sau au scris proiecte, nu au făcut asta pentru zonă, ci pentru ei. Au reușit să găsească oportunități, pe care le-au valorizat. Oamenii și-au dus afacerea mai departe, dar efectele sociale s-au lăsat așteptate, de aceea, în memoria colectivă există experiența unor eșecuri și că acest fonduri, în marea loc majoritate, sunt deturnate spre alte buzunare, ceea ce duce la scepticism și neîncredere”, spune prof univ Valentin Fulger, sociolog la Universitatea din Petroșani.
Dar sunt câțiva piloni pe care zona noastră ar putea să se dezvolte, iar sociologii chiar despre acest aspect vor să tragă un semnal de alarmă.
„Mineritul este un capitol încheiat. Pentru că, chiar specialiștii spun că este imposibil de exploatat huilă acum. Și acesta este un pilon despre care ar trebui să uităm: Pilonul energetic. Un pilon care poate fi viabil este turismul și avem ce arăta aici, zona este extraordinară de la est la vest. Apoi poate fi învățământul, în special, cel universitar, care se diversifică pe fel de fel de paliere noi. Dar eu cred că am putea să investim într-un fel de propagandă, la nivelul țării,
pentru repopularea Văii Jiului, dar nu una prin creșterea sporului demografic, ci despre o repopulare, prin aducerea în Valea Jiului a mii de familii de pensionari, care, odată mutați din orașele mari, vor avea un spor pozitiv din punct de vedere al calității vieții”, mai spune prof univ Valentin Fulger.
Sociologul Fulger, care a sondat de nenumărate ori opinia publică și a studiat oamenii de la noi, din toate punctele de vedere, spune că pensionarii ar avea aici un trai lipsit de aglomerațiile din marile orașe, locuințe mai ieftine, deci și bani rămași de pe urma vânzării unor proprietăți din alte orașe și costuri mici. Dar, pentru atsa este nevoie de infrastructură, de servicii dedicate acestor categorii sociale, dar și de propagadă activă.
Diana Mitrache