Peste 600 de oameni au participat la Bursa locurilor de muncă organizată la Petroșani. Au fost și aproape 500 de noi locuri de muncă, iar aproape 200 de oameni au promisiunea unui job. În plus, absolvenții au fost și ei consiliați. La Petroșani a fost și târgul de oferte educaționale.

Nu mai puțin de 62 de persoane și-au găsit direct de lucru și 171 au fost selectate ca mai apoi să poată primi un loc de muncă. La bursa de la Petroșani au venit și șomeri dornici de lucru și angajatori.
„Am găsit de lucru ca patiser. Căutam ceva în domeniul acesta. Nu de mult sunt șomeră, că, dacă vrei, găsești”
„Sunt administratorul unei firme de contabilitate și am nevoie de un economist. Aș dori o persoană cu experiență, sau un absolvent de studii economice, care să fie interesat”
„Avem nevoie de muncitori necalificați în construcții și de un operator CNC, adică o mașină cu comandă numerică, care face sculpturi în lemn, piatră. Este mai greu, puțini au experiență, dar sperăm să găsim tineri dornici să învețe”
„Am găsit ceva. Săpători manual, la cimitir. Am 58 de ani și 11 ani subteran. Chiar îmi pare bine că am găsit”
Au fost și 100 de noi locuri de muncă pentru paznici și aici au fost mulți șomeri interesați.
Cele două evenimente au fost cumulate, pentru că ambele evenimente, și cel dedicat șomerilor și cel dedicat elevilor și absolvenților, au nevoie de angajatorii de pe piața muncii.
„Tinerii au nevoie de sprijin în ceea ce privește orientarea în carieră. La parter, avem un număr 37 de angajatori, cu 470 de locuri de muncă vacante, 3 universități și două școli postliceale. Ne dorim să cumulăm și să combinăm oferta educațională cu cererea de pe piața forței de muncă, iar acolo unde e nevoie să completăm cu cursurile de formare profesională. Evenimentul este mult mai amplu azi, are două componente șui noi încercăm să le oferim tinerilor un job acasă, să îi punem în contact cu angajatorii și să știți că studiile au arătat că de mici, din clasa a VIII-a ar trebui să își definească un profil profesional”, declară Georgeta Angelica Tomuța, director executiv AJOFM Hunedoara.
A fost un eveniment complex la care au venit și șomeri și absolvenți, care au fost consiliați în carieră. Și, fiecare instituție de învățământ și-a promovat cum a știut mai bine oferta.
„Oferta educațională se adresează, în primul rând, elevilor de clasa a VIII-a, care sunt pe cale de a alege unde să continue studiile, la licee sau școli profesionale. Este deosebit de importantă această activitate, tocmai în ideea de a fi conștienți ce filieră vor alege”, declară Szasz-Barra Zsofia, inspector școlar general adjunct IȘJ Hunedoara.
Și fiecare liceu a venit cu pliante, bannere și unii chiar au făcut demonstrații și experimente.
Bursa și orientarea în carieră sunt elemente ce fac din piața muncii din Valea Jiului locul de întâlnire dintre cei ce au nevoie de muncitori și șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă. În plus, și absolvenții au rolul lor, unul de a afla cum pot fi activi, ca mai apoi să obțină un job.
Diana Mitrache