M inele închise nu vor mai fi deschise. Asta este strategia pe care și-a asumat-o statul român. Un parlamentar a vrut să afle care este strategia ministerului
pentru redeschidere minelor pe termen scurt, mediu si lung.

”Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiţii de sustenabilitate şi creştere economică, ţinând cont de ţinte1e UE pcntru anul 2030, respectiv ale Pactului Ecologic European pentru anul 2050. Dezvoltarea sectorului energetic trebuie privită ca parte a procesului de dezvoltare a României, ceea ce presupune construirea de noi capacităţi de producţie bazate pe tehnologii de vârf nepoluante, retehnologizarea şi modernizarea capacităţilor de producţie existente şi încadrarea lor în norrnele de mediu, reţele inteligente de transport şi distribuţie de energie, încurajarea producerii de energie descentralizată, încurajarea creşterii consumului intern în condiţii de eficienţă energetică, export. România are resursele necesare creşterii Şi modernizării sistemului energetic, iar acesta trebuie să fie pregătit să susţină transformarea industriei şi a agriculturii, a economiei în ansamblul său, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural”, arată Ministerul Energiei.
Funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) depinde de modul coerent în care se realizează inlocuirea capacităţilor pe cărbune cu capacităţi noi, eu emisii reduse de carbon, de corelarea cu investiţiile în infrastructura energetică necesară pentru creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă şi asigurarea adecvanţei SEN.
”Planul de decarbonizare asumat de către Guvernul României prin PNRR,
implementat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 1082022, aprobată prin Legea 334/2022 cu modificările .yi completările
ulterioare, prevedefficetarea
producerii energiei pe bază de cărbune în anul 2030 şi inchiderea minelor, inclusiv lucrări de punere în siguranţă, inchidere subterană şilnchidere de suprafaţă, ecologizare, până în anul 2032. Acest Plan de decarbonizare este parte a jaloanelor din PNRR (condiţie pentru ca România să primească tranşele de finanţare din PNRR) şi stă la baza justificărilor prezentate Comisiei Europene”, mai notează ministerul.
De precizat este faptul că în acest plan intră și minele din Valea Jiului.
Monika BACIU