Prezentarea marilor personalități ale culturii române și universale în cadrul unor manifestări culturale dedicate cu precădere tinerilor a devenit deja o tradiție. Nume celebre din lumea literară, din lumea artei, oameni de știință, istorici, mari sportivi, evenimente memorabile sunt tot atâtea subiecte pe care le facem cunoscute în cadrul unor activități pregătite cu mult profesionalism.

Dintre reprezentanții celei de-a șaptea arte ne-am oprit la centenarul a doi „monștri sacri” ai
cinematografiei române. În ziua de 21 septembrie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat o interesantă manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Mari regizori români: Ion Popescu-Gopo și Liviu Ciulei”. Viața și creația acestor două mari personalități ale cinematografiei, teatrului, artelor vizuale din România, de la a căror naștere
s-au împlinit 100 de ani, au fost amplu prezentate pe baza unei minuțioase documentări.
Talent multilateral, regizorul, scenaristul, actorul Liviu Ciulei (1923-2011) este un nume de referință în teatrul și cinematografia din România, creațiile sale regizorale fiind tot atâtea realizări artistice de mare ținută și originalitate. Ca regizor de teatru, a montat pe cele mai mari scene ale țării, în principal în București, piese celebre din repertoriul românesc și universal: O scrisoare pierdută a lui Caragiale, Cum vă place și Furtuna de Shakespeare, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Elisabeta I de Paul Foster, Pescărușul de Cehov, ca să le amintim pe cele mai importante.
Talentul regizoral uriaș al lui Liviu Ciulei a fost răsplătit cu importante premii: Premiul I la Festivalul de film de la Karlovy Vary în 1960 pentru Valurile Dunării, premiul pentru regie în 1965, la Festivalul de la Cannes, pentru ecranizarea romanului Pădurea spânzuraților, în care a apărut și ca actor, alăturii de celebri actori români Victor Rebengiuc, Anna Szeles, Gina Patrichi, Mariana Mihuț.
Liviu Ciulei a fost apreciat și în afara granițelor țării, creațiile sale regizorale din Statele Unite bucurându-se de un mare succes.
Al doilea mare regizor comemorat la 100 de ani de la naștere, Ion Popescu-Gopo, are un loc cu totul special în cinematografia românească, în arta filmului de animație.
Devenit celebru prin al său „omuleț”, eroul filmului de animație Scurtă istorie, creionat din linii simple, dar expresive, Ion Popescu-Gopo a adus un suflu nou, modern atât în filmul de animație, cât și în cel cu actori unde a ecranizat în special basme românești (Fata moșului și fata babei, Povestea lui Harap Alb etc.)
Pentru Scurtă istorie a fost distins, în anul 1957, la Festivalul de la Cannes cu Palme d’Or, iar pentru alte pelicule a primit premii în Germania, S. U. A., Franța, Cehoslovacia.
Portretele celor două mari personalități ale filmului și teatrului românesc au fost detaliat prezentate publicului, imaginile fiind veritabile povești ale vieții și creației celor doi artiști. Moștenirea lor artistică trebuie cunoscută în special de către tineri, iar manifestarea noastră credem că a reușit să le stârnească interesul și curiozitatea.
În finalul prezentării, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări din subiectul urmărit, iar cei care au răspuns corect au fost răsplătiți cu frumoase premii constând în diplome și cărți oferite de biblioteca județeană.
Cu deosebită prețuire,
Manager, Ioan Sebastian BARA