Dezvaluiri

Lupeni: cu glasuri gâtuite de lacrimi, minerii au cerut dreptate

A ngajații din minerit au protestat în fața minelor. La Lupeni, Vulcan, Livezeni ori Lonea, toți au vrut să li se facă dreptate. Au înțeles că nu mai sunt mulți și că, poate nici nu mai contează, dar cer decență. Asta, după ce ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a și fost în mină, recent. La Lupeni, liderul lor a strigat cât este de dezamăgit acum.

În fața fiecărei mine, ortacii au scos lopețile vechi, plasa de sâmră și utilajele ruginite și vechi cu care lucrează ei în mină. Sunt mai rău ca în anii comunismului, iar Imnul Minerilor a răsunat din piepturile tuturor.
Cei mai mulți ne-au spus că sunt dezamăgiți, că iau bani puțini, că munca e grea și că nici la pensie nu mai au speranțe. După 10 ani de lucru sub pământ, un miner ne arată fișa de plată.
„Vreți să vedeți fișa mea de plată? Hai că vă arăt! Să vină să lucreze ei pe banii ăștia. Uitați aici, venit net 3.033 de lei. Ordonanță nu ne dă. Lucrez pe salar de mă bat ăia de la Lidl. Păi nu e normal să plec din mină. Mai vor să lucrărm și până la bătrânețe. Sincer? Nu am cu ce lucra în mină. Facem improvizații, sau ne cumpărăm noi, pe banii noștri, pânză de flex, cuie. Nu sper să obțin nimic. Am ieșit așa, că suntem puțini, nu ne bagă în seamă. Nu îi interesează. O să vină, iar cu promisiuni că vin alegerile”
„Avem o viață grea, nu mai avem materiale, salariile sunt jalnice”.
„Un metru e mocirma în mină, 5 km. Așa e în mină acum, la Lupeni. Nu avem cu ce lucra, vai mama noastră. Banii sunt vai de ei. Sperăm”
„Cum e viața unui miner? Nu se poate compara. Lucrăm într-un mediu urât….. Să vină să ne vadă cum ne chinuim”
Liderul minerilor, Darius Cîmpean, a recunoscut că nu mai crede în promisiuni și le-a spus minerilor că trebuie să lupte pentru că altfel, vor fi lăsați deoparte.
„Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, atunci când le-am prezentat un calcul corect, cu un miner cu 25 de ani vecime, care azi ar avea o pensie de 8.400 de lei, iar pe noua lege va avea 4,800, să mi se spună că i-a luat prin surprindere”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Ministrul Muncii a fost în Valea Jiului și chiar a intrat în mina Vulcan, însă, lucrurile nu s-au rezolvat.
„Eu i-am spus doamnei ministru că, din păcate, nu mai am încredere în spusele dânsei și aștept ca luni, lucrurile să fie votate în comisii și validate în Camera Deputaților”, a conchis Darius Câmpean.
Minerii sunt gata să ridice Valea Jiului la proteste, dacă, luni nu vor fi susținuți la București.
Diana Mitrache