Muzeul Mineritului s-a deschis, sâmbătă seara, la Noaptea Muzeelor, iar
vizitatorii au fost așteptați cu câteva expoziții inedite. Și acest eveniment a făcut parte din ciclul celor dedicate celor 100 de ani de Petroșani, ca oraș.

Obiecte vechi, utilaje din mineritul primilor ani, fotografii și documente ce ilustrează viața grea a minerilor în subteranele Văii Jiului, au putut fi observate la Noaptea Muzeelor. Muzeul a fost deschis, iar în sălile acestuia, vizitatorii au putut vedea și Muzeul Muntelui, iar partea de muzeu ce cuprinde portul și
elemente de etnografie a fost și ea deschisă celor ce au trecut pragul acestui loc. „Încă de la începutul anului, în fiecare lună, în cadrul manifestărilor Petroșani 100, avem manifestări dedicate acestui eveniment, iar noaptea muzeelor este unul dintre ele. Eu vreau să le mulțumesc tuturor celor care au donat exponate pentru Muzeul Mineritului, sau al Muntelui și pentru colțul de folclor. Asta, pentru că sunt oameni de bine, care ne-au ajutat foarte mult”, a spus primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Și, una dintre piesele ce au fost expuse, a ajuns la finele săptămânii trecute, cu puțin timp înainte de Noaptea Muzeelor. E vorba despre o veche lampă de miner.
„Muzeul nostru chiar este un muzeu construit exclusiv pe donații, care arată spiritul comunitar al oamenilor și dragostea ca lucrurile să rămână într-o anumită ordine și nu doar într-un garaj. Primim încă donații. Am primit o lampă veche, din Pitești, de la o doamnă, care spune că îi aparține tatălui său, miner care a lucrat la mina Lupeni, între 1928 – 1962. Este emoționant când găsim pe cineva, care nici nu mai stă în Valea Jiului, a donat acest lucru”, a spus și Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului.
Muzeul Mineritului a fost reabilitat și a putut fi vizitat sâmbătă seara, până în jurul orelor 23.00.
Diana Mitrache