În fiecare an, între 15 martie – 15 aprilie serbăm “Luna Pădurii”, un eveniment ce are ca scop evidențierea rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură și sensibilizarea publicului cu privire la importanța pădurilor. Județul Hunedoara are cea mai mare suprafață de parcuri naturale, așa că este și locul potrivit pentru o astfel de sărbătoare.

În România, prima dată, Luna Pădurii a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.
În data de 21 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Pădurilor, iar cei de la Direcția Silvică din Hunedoara vorbesc despre împăduriri în zona noastră și acțiuni cu elevii.
„Luna plantării arborilor sau, cum este ea denumită, Luna Pădurii, este o perioadă semnificativă pentru silvicultură. Este un început de an prin care se pune accent pe bazele silviculturii. E o satisfacție profesională în momentul în care ai o realizare de regenerări, pentru că e o pată de culoare verde pe conștiința ta, ca silvicultor și o satisfacție profesională, când, în urma muncii tale, rămâne ceva vizibil”, spune Emanuel Ionuț Rad, inginer silvic Direcția Silvică Hunedoara.
Conform rezultatelor centralizate, suprafața totală a pădurilor din România este de 7.037.706 hectare, iar Hunedoara are una dintre cele mai mari suprafețe împădurite. Iar acum, pădurarii așteaptă oferte, inclusiv de la școli, pentru acțiuni de plantare a copacilor. „Sunt parcurse cu lucrări de împăduriri suprafețele statului. Iar pe bază de solicitare, de la școli, ONG-uri sau alte societăți, care vor, le dăm curs. Dar până acum nu am primit solicitări scrise, doar verbale”, mai spune inginerul silvic Emauel Ionuț Rad.
787 de hectare de pădure cvasivirgină din județul Hunedoara sunt introduse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine.
Aici intră zone localizate pe raza Ocolului Silvic Retezat, dar și pădurea Ocolului Silvic Petroșani (în zone precum Silvei, Mija Mare, Mija, Jieț și Ursului).

Diana Mitrache