Păstrat ca un obicei catolic, Luminația este momentul în care ne pomenim morții. Valea Jiului devine locul în care cimitirele se animă cu oameni, lumânări aprinse și flori colorate. Dar și de cerșetori.

Tradiția spune că la 1 noiembrie este momentul când îi pomenim pe cei trecuți în lumea de dincolo, le dăm de pomană și le aprindem o lumânare la mormintele împodobite cu flori.
De la primele ore ale dimineții, cimitirele sunt locul spre care se îndreaptă toată lumea, în ziua de 1 noiembrie. Sunt locul în care oamenii urcă cu flori, lumânări și pachete de pomană, așa că cerșetorii nu au cum să lipsească. Am găsit și noi câțiva. „Am venit aici, deși când m-a născut mama, eram în Germania. Acum sunt la cimitir să primim de pomană”, a spus unul dintre copiii care cerșeau în Cimitirul Central de la Petroșani.
„Vin de la Vulcan. Dar am venit cu copii să primească ceva, că asta își doresc”, a spus o altă femeie ce venise la cimitor cu mai mulți copii.
Stau toți așezați pe marginea mormintelor și așteaptă să primească ceva de mâncare, spunând, în schimb bogdaproste – aceasta fiind expresia ce simbolizează mulțumirea pentru cel care dă de pomană.
Și dacă unii vin ca să primească ceva, alții vin să dăruiască.
„Este o sărbătoare pe care o ținem de când lumea. Nu este religioasă, că în calendar nu e trecută, dar așa o știm noi. Obiceiul este să venim la cimitir, cu flori, lumânări, dar mai vin și cerșetori. Deși, acum nu sunt foarte mulți. Că înainte ne deranjau mult”, a spus o femeie.
„Sunt foarte frumoase obiceiurile noastre, dar le-am împrumutat de la catolici. Noi suntem ortodocși, dar le ținem că acum sunt și ale noastre. Aducem flori și pomenim morții”, a mai adăugat o altă femeie.
„Am venit și eu să pun flori și să dau de pomană. Am fost aici să pun flori la toți cei pe care i-am pierdut”, a conchis un alt om.

În zona Văii Jiului acest obicei, spun preoții, pe care i-am găsit tot în cimitir, s-a înrădăcinat, odată cu construirea familiilor mixte dintre catolici și ortodocși. Așa că acum se pierde în negura timpului și nu se mai ține cont de religie, aceasta fiind dovada clară că oamenii au credință și nu țin cont de confesiuni. „Este Ziua Luminației în Biserica Romano Catolică. Defapt, rostul nostru aici, al preoților ortodocși, este să venim și să slujim la solicitările oamenilor, pentru că multe familii aici sunt mixte și, atunci când veneau la căpătâiul celor decedați, dar de rit catolic, își pomeneau și morții lor. Dar obiceiul s-a încetățenit încât acum, pe lângă zilele în care noi pomenim morții, sâmbăta, am fost nevoiți să preluăm, în mare parte sărbătoarea. Venim și noi și spunem o rugăciune la morminte”, a spus Nicolae Tănase, preot ortodox. De Luminație cimitirele prind culoare și lumină și toată lumea ajunge la căpătâiul celor dragi, pentru a-i pomeni.
Diana Mitrache