10 ani și producția de miere a apicultorilor din Valea Jiului s-a înjumătățit. Ierni grele, primăveri reci, ori veri prea călduroase, plus poluarea, au slăbit atât familiile de albine, cât mai ales producția lor.

Apicultorii de la noi și acum sunt pe picior de plecare, pentru că pomii, înspre munte, abia înmuguresc.
Valea Jiului are o climă aspră, iar vremea din ultimii ani a fost și ea capricioasă. A nins până recent, a fost frig, iar pomii nu înfloresc încă, așa că apicultorii sunt gata să încarce stupii și să plece spre locurile unde deja rapița a dat rod. Clima este cea care ne afectează pe toți, spun oamenii, care, an de an, văd cu albinele, aceste armate atât de bine organizate, slăbesc văzând cu ochii. „Există aceste schimbări climatice în lume, care influențează viața tuturor. Iarna asta, însă, nu a fost așa grea, ca anul trecut, dar efectivul de albine a slăbit, în ultima perioadă. Sunt mulți factori care concură la deteriorarea rasei albinelor, la perpetuarea ei în stupină”, spune Beoni Ianc, apicultor din Valea Jiului.
Ca să facă față, albinele primesc turte proteice, sirop și asta se întâmplă, la noi, mult mai mult ca în alte zone. Aici, iernile sunt mai lungi și albinele trebuie să mămânce.
Și, în cifre, producția de miere a ajuns la jumătate. „În ultimii ani, în fiecare an s-a diminuat producția. Cel puțin față de acum 10 ani, producția s-a diminuat cu 50%, din cauza schimbărilor climatice, a poluării mediului”, susține apicultorul Benoni Ianc.
Statisticile, însă, ne clasează în fruntea țărilor care producem miere. Suntem pe locul doi în Europa la producția de miere, însă mai bine de 70% din cantitate pleacă peste hotare. Dar asta înseamnă, pentru apicultori, multă muncă, atenție și timp acordat fiecărui stup în parte.
Din punctul de vedere al producției, anul apicol 2023 a fost mai bun decât anul 2022. Și asta, chiar dacă față de media anuală de 25.000-30.000 de tone, producția de anul trecut este redusă cu
35-40% , din cauza schimbărilor
climatice și a puterii scăzute
a familiilor de albine care au ieșit slăbite din iarnă.
Au fost și depopulări.
Până la 7% se consideră populare tehnologică, dar sunt și zone unde au dispărut stupine întregi. Iar anul acesta, abia acum încep albinele să culeagă.
Diana Mitrache