Dacă donezi sânge, nu mai plătești impozitele locale. Este o nouă lege promulgată în 2 aprilie de președintele Klaus Iohannis, iar decizia stă la mâna autorităților locale.
În Hunedoara sunt mai mulți oameni, donatori fideli, care, dacă vor continua să doneze, pot să fie și scutiți de taxe.

Autoritățile locale vor putea decide să acorde o reducere procentuală a impozitului pe clădiri, pentru anumite persoane. Acestea trebuie să prezinte dovada a cel puțin trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic. Și în județul nostru ar fi astfel de oameni, care au donat și au salvat vieți, chiar și atunci când nu primeau mai nimic pentru asta.
„Nu avem încă cu 3 donări, pentru că este abia luna aprilie. Bărbații pot să doneze la minimum 2 luni, femeile la minim 3 luni. Cei cu aferezele pot să vină mai des. Dar, momentan, pe acest an, nu sunt cu 3 donări. Anul trecut, donatorii fidelizați au 4-5 donări, pe an, iar femeile, 3 sau 4”, a precizat Veronica Marin, director Centrul de Transfuzii Sânge Deva, care a mai spus că donatorii fidelizați s-ar putea încadra pe viitor.
Legea aduce modificări și completări la Codul fiscal și, potrivit noilor reglementări, reducerea se poate cumula cu bonificația acordată conform legii. Adică se aplică diferenței rezultate în urma scăderii bonificației din impozitul datorat.
Noul beneficiu, care privește scutirea sau reducerea de la plata impozitului sau taxei, va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor justificative.
Conform noii legi promulgate de președinte marți, 2 aprilie, consiliile locale vor avea autoritatea să hotărască acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care dețin proprietăți imobiliare în România.

Diana Mitrache