Se va circula cu viteze mai bune pe calea ferată. Este promisiunea celor de la CFR Călători, care lucrează acum la îmbunătățirea rețelelor de linii ferate din țara noastră. Unul dintre șantiere este și în zona Văii Jiului.

La ora actuală, pe raza Sucursalelor Regionale CF BUCUREȘTI, CRAIOVA, TIMIȘOARA, CLUJ, BRAȘOV și GALAȚI, sunt operaționale 33 de șantiere pentru lucrări de tip QUICK WINS.
Vorbim o lungime de 73 km CF, lucrări care au drept scop creșterea vitezei de circulație până la 120 km/h, funcție de configurația tehnică a traseului și parametrii tehnici ai liniei, prin ridicarea restricțiilor de viteză existente.
Lucrările de tip QUICK WINS sunt lucrări la suprastructura feroviară, care se execută punctual, între kilometrii de cale ferată cu restricții de viteză și constau în înlocuirea componentelor aferente suprastructurii, și anume: șină, traverse, material mărunt de cale, aparate de cale, legături între 2 linii paralele, schimbătoare de cale cu dublă joncțiune (TDJ) și montarea de dale
elastice la trecerile la nivel cu calea ferată.
Feroviarii spun că pe raza sucursalelor BUCUREȘTI, CRAIOVA, TIMIȘOARA, CLUJ, BRAȘOV și GALAȚI, unde sunt deschise șantierele pentru lucrări de tip QUICK WINS, TRENURILE CIRCULĂ ÎN CONDIȚII SPECIALE, care pot prelungi durata călătoriei, fiind necesare restricții de viteză în zona șantierelor sau staționări temporare (între 5 și 10 minute), din cauza încrucișării cu alte trenuri.
În perioada noiembrie 2022 – mai 2023, CFR SA a semnat
toate cele 123 contracte pentru lucrări de tip QUICK WINS din PNRR, în valoare totală de 1,9 MILIARDE lei, fără TVA, pentru ridicarea restricțiilor de viteză pe 410,635 km CF de pe rețeaua feroviară publică.
Lucrările de tip QUICK WINS au o durată contractuală cuprinsă între 18 și 24 de luni, cea mai mare perioadă din cadrul
contractelor fiind acordată pentru achiziția de către constructori a tuturor componentelor
suprastructurii căii – șină, traverse, aparate de cale, bretele, TDJ-uri, piatră spartă etc.
Pe raza SRCF Timișoara, în cadrul programului de lucrări tip QUICK WINS, cu finanțare PNRR, sunt în derulare lucrările de reparații punctuale pentru
ridicarea restricțiilor de viteză
pe 3 loturi, între stațiile Linia CF PETROȘANI TRIAJ – GRANIȚA SRCF TIMIȘOARA (FIRUL I), pe o lungime totală de 2,59 km CF
În zona Văii Jiului, sunt lucărri între Petroșani Triaj – Lunca Jiului, Lunca Jiului – Livezeni și Livezeni – Granița SRCF Timișoara.
Pentru adaptarea traficului feroviar de călători la condițiile de circulație, trenurile circulă fie cu restricție de viteză în zona șantierelor, fie în regim de staționare temporară pentru încrucișarea cu alte trenuri.
Diana Mitrache