S unt peste 60 de cazuri de infectare cu coronavirus în județul Hunedoara și chiar bolnavi internați pe secțiile de terapie intensivă. Specialiștii se așteaptă să crească numărul virozelor, așa că ne dau și câteva sfaturi, că tot începe și școala.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat toți directorii de spitale din județ și le-a cerut să ia în considerare că reîncepe sezonul virozelor și că sunt cazuri de infectare cu coronavirus. Așa că secțiile de terapie intensivă, acolo unde deja sunt pacienți internați, trebuie să permită astfel de internări, separat.
„Pentru județul Hunedoara avem un număr de 61 de persoane confirmate și avem alte 10 persoane tratate. Și da, avem și persoane care sunt în secția de ATI. Aici avem 3 persoane, dar, în principal, acestea au boli cronice și, din acest motiv, a necesitat internarea lor în secții de terapie intensivă. Clar, cele mai multe persoane au forme ușoare de boală și care pot fi tratate doar cu medicamente simptomatice și cu regim alimentar și odihnă”, declară dr Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara
Specialiștii mai spun că, pentru a evita astfel de îmbolnăviri, nu ar fi rău să purtăm masca de protecție.
„Dacă fiecare dintre noi suntem persoane responsabile și vom merge la mediucl de familie la primele semne de boală acută respiratorie, pentru că știm că în sezonul rece nu vom avea doar infecții cu COVID-19, ci sunt și riscurile gripale. Emisferica nordică a
globului are o circulație a virusurilor gripal în sezonul rece, vom avea o creștere a numărului de infectări. Dar trebuie să purtăm mască, până ajunge la medicul de fami­lie și ne izolăm la domici-liu, ne vom proteja”, mai spune Cecilia Birău.
Prefectul județului Hunedoara a organizat o întâlnire cu toți directorii, cu scopul de a identifica problemele cu care se confruntă unitățile spitalicești și de a găsi soluții eficiente în vederea furnizării de asistență medicală adecvată.
Chiar dacă situația la nivel de județ nu este îngrijorătoare și nu există motive să ne alarmăm, preventiv, a fost evaluată posibilitatea de a extinde capacitatea secțiilor ATI și prefectul a solicitat elaborarea unui plan pentru a asigura echipamentele și resursele necesare pentru a face față oricăror posibile situații dificile.
Diana Mitrache