P opulația din estul Văii Jiului a fost alertată, joi seara, după ce un urs a fost semnalat pe strada Taia, din localitatea Petrila. Doar că animalul a fost prins într-un laț, ceea ce indică un act de braconaj. Paznicul de vânătoare este cel care a văzut ursul prins în lanț și a alertat autoritățile.

Ursoaica are aproximativ 2 ani și abia vineri dimineață a putut fi eliberată din capcană. Oamenii legii vor verifica cum a ajuns capcana în pădure.
Alarma a fost dată joi noaptea, după ora 22,00, iar la fața locului au ajuns autoritățile locale. Primarul Vasile Jurca a menționat faptul că ursul este prins într-o capcană și că este o situație atipică.
„Este vroba despre o ursoaică prinsă într-un laț, pe Taia, în zona unor case care nu sunt locuite. Am fost anunțat de paznicul de vânătoare de pe fondul 67 Aușelu. Din punctul meu de vedere este un act de braconaj, pentru că ursul a fost prins într-un laț pus de cineva acolo. De asta se va ocupa poliția și să sperăm că îl va identifica pe cel care a făcut asta, pentru că ursul nu s-a agățat într-un gard sau altceva”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Paznicul de vânătoare spune că a văzut animalul joi seara și că el a anunțat autoritățile. Dar a mai menționat și că niciodată nu a mai găsit așa ceva. „Nu am putut să mă apropii, așa că am anunțat prin 112. Era prins în capcană. Am făcut pază pe noapte și de dimineață, vineri, l-am salvat. Nu știu de când stătea. Eu am o suprafață mare de verificat, dar am trecut joi seară și am văzut la 19,30. L-am auzit. Nu m-am apropiat. Până acum nu am găsit capcane. E primul act de braconaj pe care îl găsesc”, a adăugat Ilie Cocolan. paznicul de vânătoare.
ISU a alertat populația din zonă, cu un mesaj de tip Ro-Alert, doar că, așa cum a spus primarul, ursul a avut aici nevoie de ajutor. Și toată comisia aflată la fața locului a așteptat ca vineri dimineață să sosească un specialist care să tranchilizeze animalul, ca mai apoi să poată fi eliberat. „Sunt singurul posesor de armă din județul Hunedoara, posesor de armă cu tranchilizant și am ajutat la eliberarea animalului. Era de ieri după-amiază, sau poate cu o seară înainte. A durat atât de mult, că nu puteam face operațiunea pe timp de noapte. Nu se știa cât de bine e ancorată capcana, în cazul în care ne apropiem. Dacă se rupea lațul era periculos. Nu era rănit. E un animal inteligent, pentru că a constatat că are o rană, nu a mai tras. Avea numai niște escoriații, i-am făcut un tratament local cu un spary cu antibiotic și a plecat, i-am administrat antiditul tranchilizantului”, a precizat dr. Ioan Ciprian Hodor, medic veterinar.
Ursul a fost eliberat vineri dimineață, când medicii au constatat că poate supraviețui și rănile nu i-au pus viața în pericol. Poliția a demarat o anchetă în acest caz. „În acest caz, polițiștii au întocmit un dosar de braconaj cinegetic și continuă cercetările în vederea identificării persoanelor bănuite de comiterea acestei fapte și a luării măsurilor care se impun”, a spus Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Zona în care a fost găsită ursoaica este în apropierea caselor de locuit de pe Taia, dar acolo sunt câteva locuințe abandonate. Urmează să se stabilească cu exactitate cum a fost posibil acest incident.
Diana Mitrache