In urma cu cativa ani era cladirea cea mai falnica din Municipiul Lupeni, cu care se mandreau toti localnicii. Astazi, insa, Palatul Cultural Minerul este intr-o stare avansata de degradare.

Acoperis fara tigle, pereti daramti, geamuri sparte si gramezi de gunoaie in jur, acesta este peisajul care se infatiseaza inaintea celor care trec prin zona cu pricina.

De circa 7 ani, administratia locala de aici tot vorbeste de reabilitarea acestei cladire istorice, care a fost data in folosinta in anul 1927, insa fara succes. Acum, insa la 85 de ani de existenta, in sfarsit, monumentul va intra intr-un proces de  reabilitare, care va costa nu mai putin de 9 milioane de lei noi.

“In cel mult 1 aprilie, nu neaparat de ziua pacalelii, pentru ca va fi duminica, iar duminica nu se lucreaza, dar la inceputul lunii aprilie, 100% ne vom apuca de Palatul Cultural, dar si de proiectul cu reabilitarea strazilor.  Avansul de 5 % este alocat, iar in momentul inceperi lucrarilor se vor da si ceilalti 5 % , iar dupa aceea, platile vin facute odata cu receptia”, a declarat Cornel Resmerita, primarul Municipiului Lupeni.

Palatul Cultural Lupeni, numit in perioada interbelica Teatrul Miner, a fost construit la initiativa Regelui Ferdinand I, de catre Societatea Anonima Romana „Lupeni”.  Din anul darii in folosinta, 1927  si pana in 1948 , aici au concertat diferite orchestre camerale si simfonice, atat din tara cat si din strainatate, iar pe scena au jucat  mari maestri ai dramaturgiei romanesti.

Dupa 1948 a functionat ca si cinematograf, geamurile salii de spectacole fiind zidite cu caramida, iar la balcon s-au facut modificari de-a lungul timpului

pentru amenajarea unui aparat de video-proiectie. Desi proiectata dupa Sala de aur a Filarmonicii din Viena, sala de spectacole a fost modificata, scaunele fiind ridicate, dand aspectul unui amfiteatru.

De-a lungul vremiii s-au date mai multe denumiri dupa regimurile politice care s-au perindat la conducerea tarii, de la denumirea initiala de Teatru Minier, trecand in 1948 la numele de Palat al Muncitorilor, iar prin anii 70 fiind numit Palatul Cultural “Minerul”.

Dupa 1990 nu a mai existat niciun interes al conducerii minei Lupeni, in posesia careia se afla din 1948, de a-l mai ingriji. Astfel, s-a degradat in anul 1999, cand a fost dat ca locatie  de intalnire si manifestare disponibilizatilor. In cativa ani, intreaga cladire a ajuns intr-o stare de degradare avansata, iar acum, aproape ca sta sa se prabuseasca.

Luiza Andronache