Că tot vorbim de copilărie și copii, cei mai talentați artiști de la Petrila lansează revista cu activitățile lor. Totul are loc în 2 iunie, la ora 16,00, la Casa de Cultură Ladislau Schmidt, iar de acum înainte, copiii vor avea un site pe care vor posta lucrările lor, ca să le vadă oricine, de oriunde din lume.

Pornită mai întâi ca un cerc de pictură și arte la Clubul Copiilor din Petrila, revista ILUSTRAȚIA  a ajuns acum ceva palpabil. Primul număr cuprinde cele mai bune creații, de la desene, la eseuri și povești, ori legende ale locului, iar lansarea oficială se acum, în preajma Zilei Copiilor. „Ne-am propus o revistă de educație pentru copii, în care le promovăm și creațiile lor, bazat pe ilustrații, benzi desenate, acesta fiind un vis foarte vechi al nostru.  Sunt copii talentați, și se vede, iar eu chiar am fost uimit de un articol ce face o promovare a orașului Petrila, dar așa de frumoasă, că probabil nici în vreo campanie publicitară, făcută de o companie adevărată, nu vedeam așa ceva. Este o revistă în care copiii și desenează și scriu”, ne-a spus Radu Dacian Chința, profesor de arte plastice, Clubul Copiilor Petrila.

 

Eseul despre Petrila îi aparține un tinere, care a mărturisit că nu a făcut decât să scrie ce a văzut ea, în tot timpul în care a ieșit prin împrejurimi, aceasta fiind o adevărată lecție despre apartenență la locul nata. „Am făcut un eseu despre orașul meu. Un alt coleg a făcut ilustrația. De când mă știu, stau în Petrila și așa am ajuns să am foarte multe amintiri plăcute cu prietenii mei și părinții mei și am descris cum mă simt eu când aud de Petrila”, a spus Aisha Tirintică, eleva care a debutat și literar la această revistă, în care publică on-line, copii din toată țara.

Și, dacă tot e vorba despre locuri și povești, nimic mai nimerit decârt legendele culese de Ioan Dan Bălan.  Scriitorul lansează și el volumul „Legende românești. Rădăcini populare din masivele Șurean, Capra, Parâng, Vâlcan, Retezat”.

Legendele sunt foarte bine legate de copilărie. Dincolo de toate, în toate poienile, toate florile de aici au, indubitabil, culoarea ochilor copiilor de aici de la noi. Legătura între mit și istorie este necesară, sănătoasă pentru copii și foarte educativă, a precizat Ioan Dan Bălan, autorul cărții.

Iar dacă tot e lansare, copiii au pregătit pentru joi o piesă de teatru. „Cei de la cercul de machete, împreună cu cei de la cercul de arte plastice au zis să facem împreună o piesă de teatru. Împreună am realizat asta pentru copii și, fără specializările necesare, cred că ne-am descurcat exemplar”, a spus Alin Apostoiu, profesor la Clubul Copiilor.

Lansarea revistei „Ilustrația” are loc joi, la Casa de Cultură Ladislau Schmidt de la ora 16,00, iar tot atunci vă întâlniți și cu Dan Bălan și cu micii actori, sau cu trupa de muzicieni a clubului.

Diana Mitrache