9Stratul de zãpadã cãzut în statiunea de lângã Petrosani, la cota 2000, este considerabil, ieri-luni  ningea iar  temperaturile erau foarte scãzute. Toate anuntã un sezon de schi lung dacã nu timpuriu.

Multi cabanieri din Parâng îsi freacã mâinile de bucurie dupã ce iarna a pus stãpânire pe masiv, cel putin la cota 2000, unde stratul de zãpadã mãsoarã mai bine de cinci centimetri. Zãpada cãzutã în septembrie, la peste 2000 de metri altitudine, dacã ne raportãm la ultimii ani, aratã cã sezonul de schi s-ar putea deschide mai devreme de finele lunii noiembrie, ceea ce înseamnã, cel putin teoretic, profit pentru cabanieri. „A venit cu adevãrat prima ninsoare din acest sezon în Parâng. A nins bine la peste 2000 de metri pe Parângul Mare. Temperaturile sunt foarte scãzute, pãmântul e deja rece si cred cã zãpada va rezista ceva vreme. În statiune la cota 1700 abia dacã sunt patru grade Celsius. Oricum, încã nu putem vorbi de un sezon deschis mai devreme pentru cã vremea se va mai încãlzi, dar nu ar fi o surprizã ca de la sfârsitul lunii viitoare sã ningã puternic si mai jos de cota 2000”, a declarat Dumitru Bârlida, seful Salvamont Petrosani.

Concurentã puternicã

Cabanierii au început sã-si facã pregãtirile de iarnã pentru a-i atrage pe turisti. „Nu suntem multi care încercãm sã facem ceva, sã vinã si aici turisti. Sunt probleme destul de mari cu accesul în statiune, telescaunul este singurul mijloc si mai este de lucru la amenajarea pârtiilor, pentru cã sunt pline de bolovani si santuri. Trebuie fãcut ceva urgent pentru cã riscãm sã avem un sezon ca si cel trecut, adicã slab”, spune unul dintre cabanieri. Parângul a avut în 2012 cel mai slab sezon în privinta turistilor care au ales mai noua statiune Transalpina Schi Resort ori Straja, unde au fost atrasi de cãtre principalul investitor din statiune, Emil Pãrãu, cu competitii sãptãmânale si oferte foarte

convenabile la cazare si accesul pe pârtii.

Maximilian Gânju