Tragedia de la Uricani, unde un copil de doar 4 ani a fost ucis de bunica lui, cunoscutã cu probleme psihice, scoate la ivealã un sistem defect, în care minorii sunt dati în îngrijire, cu sau fãrã forme legale, iar mai apoi nimeni nu se mai intereseazã de ei. Micutii sunt lãsati în voia sortii si tot hazardul este cel care decide dacã trãiesc sau nu!

Putea fi evitatã tragedia de Câmpu lui Neag, acolo unde o femeie de 46 de ani si-a ucis nepotelul pe care îl îngrijea iar mai apoi s-a spânzurat? Probabil cã da, dar  asta doar dacã cei de la Serviciul de Asistentã Socialã ar mai fi trecut pe la locuinta bunicii micutului, pentru a analiza situatia si pentru a vedea dacã totul este în regulã. Si asta cu atât femeia ar fi vrut sã îl înfieze cu acte în regulã pe nepotul sãu, pe care îl crestea dupã ce mama micutului  s-a spânzurat anul trecut, dupã ce s-a întors de la lucru din Italia. Primarul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu, recunoaste cã sunt multe cazuri în care copiii sunt lãsati în grija rudelor dupã ce pãrintii lor aleg sã meargã sã lucreze peste hotare. Putini sunt cei care anuntã autoritãtile si chiar si asa cei de la Asistentã Socialã nu sunt interesati sã vadã în ce conditii trãiesc acei minori sau dacã cei care îi au în grijã sunt apti fizic sau psihic sã îi îngrijeascã. „Nu avem o situatie, pentru cã nu am avea cum sã avem o situatie clarã a celor care au plecat sã lucreze. Sunt care pleacã pe o perioadã mai scurtã de timp, altii care pleacã pe o perioadã mai lungã, deci este imposibil sã avem o situatie clarã”, sustine Buhãescu, desi teoretic legea îi obligã pe pãrinti sã anunte cu cine lasã copiii când pleacã la muncã. Edilul sustine cã de vinã sunt restructurãrile de personal, care  a dus la reducerea drasticã a numãrului de angajati, inclusiv de la Serviciul de Asistentã Socialã. Asa cã, pentru minori, decide în cele din urmã soarta! „În urma restructurãrilor pe care noi le-am fãcut în 2010, am eliberat din functie peste 30 de angajati ai primãriei si nu avem asa de mult personal încât sã ne permitem sã-i trimitem la familii acasã. Biroul de Asistentã Socialã mai are doar doi angajati si este imposibil fizic sã facã verificãri la situatia familiilor, copiilor…”, sustine primarul din Uricani.

Nu au anuntat pe nimeni de situatia copilului1_1

Grav este cã nimeni de la Primãria Uricani nu a anuntat Directia de Protectie a Copilului Hunedoara despre situatia minorului. Dupã ce mama lui s-a spânzurat, micutul a ajuns în grija bunicii, dar fãrã sã fie fãcute acte legale de încredintare. Si nici când aceasta s-a internat în spital, ca urmare a traumei suferite dupã ce si-a pierdut fiica, nimeni nu si-a pus problema dacã minorul este în sigurantã în acea familie. Chiar dacã pentru micutul ucis de bunicã este tardiv, pot fi preîntâmpinate alte situatii similare. „În situatia datã, este evident cã interventia Directiei este tardivã, atâta timp cât s-a produs decesul minorului si a bunicii sale, fiind pe rol ancheta care sã stabileascã cauzele si persoanele responsabile pentru cã nu au efectuat cele necesare prevenirii acestui tragic eveniment. În conformitate cu cadrul legislativ, DGASPC intervine pentru orice situatii în care existã o sesizare, fie telefonicã, fie scrisã si oferã consiliere, sprijin si, în caz de nevoie, instituirea unei mãsuri de protectie specialã, În acest caz, Primãria Uricani nu a sesizat sub nicio formã Directia si nu a solicitat sprijinul pentru acordarea d consiliere psihologicã, tinând cont cã bunica a trãit evenimentul ca fiica dânsei sã fie decedatã în conditii tragice, prin spânzurare. Ar fi fost cu sigurantã mult mai bine dacã se solicita sprijinul specialistilor”, spune Ionela Lazãr, purtãtor de cuvânt al DGASPC Hunedoara. Dar asta înseamnã sã îi pese cuiva de soarta micutilor lãsati din diverse motive în grija altor rude. Vestea bunã este cã existã cadru legal pentru ca primãriile sã poatã fi constrânse sã verifice conditiile de îngrijire a micutilor. Vestea proastã este cã nimeni nu verificã dacã legea este respectatã. Acum, DGASPC vrea sã îi instruiascã din nou pe responsabilii din primãrii cu privire la ceea ce au de fãcut. „Vom initia în mod impetuos actiuni de prelucrare a acestor angajati din cadrul primãriilor de a le reaminti exact procedura si modalitãtile de sesizare a cazurilor în situatie de risc. Primãrile, prin serviciile de asistentã socialã, au obligativitatea sã cunoascã persoanele si copiii din comunitate aflati în situatie de risc, sã intervinã, sã încerce sã facã vizite la aceste familii si sã identifice dacã existã risc pentru copii sau chiar si pentru adulti”, a mai spus Ionela Lazãr.. Si, dacã sunt prea putini – asa cum se scuzã primarul din Uricani, pot cere ajutorul celor de la Deva. Doar bunãvointã sã existe!

Carmen Cosman