Groapa de gunoi de la Vulcan va fi închisă și monitorizată. Ani de zile, deșeurile au fost aduse aici, iar acum vin peste 21,6 milioane de lei, bani europeni cu care se va ecologiza tot perimetrul. Nu s-a putut face atunci când s-au închis restul gropilor, pentru că terenul pe care a fost depus gunoiul nu era al administrației locale de la Vulcan.

După ce a reușit să obțină 3,9 milioane de lei pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere de la Uricani, Consiliul Județean Hunedoara se angajează să finanțeze și lucrările pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri de la Vulcan. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în ședința de consiliu din luna februarie.
În total sunt 50.000 mp, iar valoarea estimativă pentru execuția lucrărilor este de 21.600.000 lei fără TVA. Groapa de aici este ultima dintre cele ce trebuie închise în zona Văii Jiului.
„Avem o problemă în județul Hunedoara cu închiderea gropii de la Vulcan, care intră în această parte a proiectului de gestionare al deșeurilor. Vom rezolva acum problema, pentru totdeauna. Am închis groapa de la Uricani cu bani de la Fondul de Mediu, iar cea de la Vulcan o închidem pe bani europeni. De ce nu s-au închis cele 2 odată cu celelalte 9? Asta pentru că aici erau probeme legate de proprietatea terenului. Odată rezolvată, am putut face asta, iar groapa de la Vulcan va fi închisă cu fonduri europene”, a spus Costel Avram, administrator puiblic al județului Hunedoara.
Pentru acest proiect, Consiliul Județean Hunedoara a făcut o asociere cu Primăria Municipiului Vulcan, lucrarea fiind finanțată prin POIM.
Aici, depozitarea deșeurilor este sistată din anul 2016, dar, fiind un depozit activ, trebuie închis de urgență în conformitate cu legislația națională și europeană. Mai ales că primăria încă păzește locul.
România a fost obligatã să închidă sau sã reabiliteze gropile de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009, dar acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu. Acum, toate administrațiile locale din Valea Jiului duc gunoiul menajer la Bârcea Mare, însă, depozitele de deșeuri de genul celei de la Vulcan, sunt încă atent monitorizate și vor mai fi monitorizate și în anii următori.
În cadrul proiectului sunt preconizate lucrări de extragere și ardere a biogazului, respectiv degazarea corpului depozitului, lucrări pentru etanșarea suprafeței, realizarea de canale colectoare, rigole și bazin colector pentru ape meteorice, ori executarea de drumuri perimetrale.
Diana Mitrache