S tația CFR Petroșani a devenit obiectiv turistic, atâta timp cât mulți călători vin să vadă și să descopere pagini de istorie, pe pereții acestui loc. Și, la finele săptămânii
trecute, aici au ajus copii tocmai de la Filiași.
Au auzit de tuneluri, nu știau multe despre Petroșani, așa că au
experimentat, pentru prima dată și mersul cu trenul și tunelurile, care
i-au încântat și
Muzeul mineritului,
istoria locului fiindu-le prezentată de șeful gării, cum l-au numit copiii, Dorel Șchiopu, cel care a fost sărbătorit de două clase de copii, chiar de ziua lui, în stație.
„Cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi de ziua mea, o confirmare că strădaniile noastre să facem gara asta mai frumoasă și mai atractivă au dat rod. Au venit copii din Dolj și e o pledoarie pentru călătoria cu trenul și o invitație la gara noastră, care începem să o facem obiectiv turistic și unde copiii găsesc foarte multe bucurii”, a spus Dorel Șchiopu,
reprezentant al Stației CFR Călători de la Petroșani.
Copiii au văzut pe video o prezentare a
istoriei locomotivelor
de aici, dar au primit și locomotive de carton ce trebuie să le asambleze, precum și pliante cu numele fiecărui tunel pe care îl vor străbate prin defileul Jiului, la întoarcere.
„Nu am fost niciodată cu trenul. Nici nu știam că există orașul Petroșani, dar în defileul, prin tuneluri ne-a plăcut foarte mult. Întâi ne-am speriat, apoi ne-am distrat”, a spus unul dintre tinerii care au călătorit de la Filiași la Petroșani.
„A fost frumoasă și călătoria și ce am aflat noi, aici”, au spus alții, dar ideea a fost a unor părinți care și ei sunt CFR-iști.
„Aici suntem cu
clasele a III-a și a IV-a, iar inițiativa de a veni aici a venit de la părinții care lucrează la CFR. Ne
doream să ne plimbăm
cu trenul, că ei nu
prea au o astfel de ocazie. Am ales Petroșaniul ca să vedem defileul Jiului.
Ei sunt mici, nu știu
bine formele de relief și am zis ca, întâi să le străbatem și apoi să
vorbim la clasă despre ele. Au fost surpriși plăcut”, a spus Alina Ștefănescu, învățătoare la Școala Gimnazială Filiași.
Copiii au aflat de
istoria locului, de faptul
că aici, la Petroșani a fost turnată Coloana Infinitului de la Târgu Jiu, despere descoperirile de monede dacice de aici, despre minerit și la întoarcere au numărat cu atenție și au văzut că fiecare tunel are un nume, dat de locul în care este amplasat.
Diana Mitrache