Suntem primii la acte de coruptie în Europa si Primãria din Vulcan  a implementat un  program prin care îi învatã pe functionari ce au de fãcut. Sunt cursuri în care acesti oameni au aflat, timp de un an de zile, cum sã îsi facã  treaba pentru care sunt plãtiti, ei fiind cei pe care îi gãsim pe la ghisee, acolo unde lucreazã direct cu publicul.
Proiectul denumit generic „Un plus de transparentã, eticã si integritate” a fost implementat timp de 1 an de zile, iar deja se vãd  roadele. Au participat la   cursuri si functionarii din primãrie, dar si cei care sunt consilieri locali. Primarul Gheorghe Ile explicã exact cum au stat lucrurile.
„Cu aproape un an în urmã, am demarat acest proiect foarte important  pentru noi, pentru comunitate si,k în mod deosebit, pentru cei din primãrie, functionari publici. A fost un proiect despre anticoruptie, lucru ce trebuie cultivat la nivelul functionarilor, pentru cã orice cuvânt ce le scapã nejudecat bine, te duce la Tribunal. Dupã cursuri,  trebuie sã vã spun cã se observã o schimbare în  mentalitatea functionarilor, în modul de comportament al lor, dar si în pregãtirea  profesionalã pe care au dobândit-o pe parcurs”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Este cel mai important proiect ce s-a derulat, crede primarul, iar cei din administratia publicã de la Vulcan spun cã totul s-a fãcut pentru ca lumea sã fie multumitã de serviciile celor ce sunt angajati ca sã le fie de ajutor.

Nu mai putin de 28 de oameni au fost antrenati în proiect si toti au trecut prin cursurile acreditate, asa încât, la final, s-a creat si un ghid, special al angajatilor de aici, care cuprinde toate normele de care trebuie sã se tinã cont. „ Pentru colegii din primãria Vulcan, mai precis pentru un grup de 28 de persoane, acest proiect a însemnat ca ei sã participe la cursurile de perfectionare, acreditate pe expert  anticoruptie, iar ca rezultat, am elaborat un ghid de eticã si procedurã pe anticoruptie, elaborat de experti si aprobat în cadrul primãriei. Fiecare, în momentul în care am dat admitere sã ne angajãm în primãrie, am învãtat si sperãm cã prin aceste cursuri noi am aprofundat aceste domenii”, spune si manager de proiect Monica Munteanu, sef Birou Proiecte Municipiul Vulcan.
Si, pentru cã la 1 august se încheie anul în care, la Vulcan, oamenii au fost  educati, iar primarul a spus cã, chiar acum a sanctionat un angajat care nu si-a fãcut corect treaba.
„În acest program  au fost cuprinsi si consilierii si persoane din afara primãriei, asa încât sã se aducã la cunostinta cetãtenilor cã îi vom urmãri de aproape. Trebuie sã recunosc cã,  de circa o lunã jumãtate, douã luni, deja am început urmãrirea functionarilor privind realizarea  sarcinilor de serviciu si  comportamentul lor si deja avem  date sanctiuni pe aceastã linie, pentru cã nu  si-au realizat sarcinile. Îi urmãrim, pentru cã noi  suntem cei care servim cetãteanul, nu cetãteanul  pe noi, asa cã acum  comportamentul lor trebuie sã se schimbe total”, mai precizeazã Gheorghe Ile.
Statisticile aratã cã România, între 1995 si 2014,  se situa pe primul loc la nivel european în ce priveste coruptia, urmatã de Bulgaria, Croatia si Letonia , costurile coruptiei fiind de 120 de miliarde de euro anual.
Potrivit datelor oficiale, acest proiect a costat 285.567,60 lei, din care din bugetul primãriei s-au dat 5.711,36 de lei, restul fiind fonduri nerambursabile.  Alte 30 de proiecte  similare sunt în desfãsurare în România si în judet unul  similar mai are loc la Deva.
Diana Mitrache