Price Waterhouse Coopers elaboreazã strategia pentru Valea Jiului. În acest proces sunt implicate autoritãtile locale din cele sase unitãti administrativ teritoriale ale Vãii Jiului si Universitatea din Petrosani.
Acestia se vor întâlni cu reprezentantii administratiilor locale, dar si cu dascãli de la Universitatea din Petrosani.
”Universitatea din Petrosani va participa activ la aceastã strategie. În aceastã sãptãmânii reprezentantii Price Waterhouse Coopers vin în Valea Jiului si vor discuta si cu cadrele didactice de la Universitatea din Petrosani. Sperãm sã fie o strategie realistã. Nu mai putem spune cã dacã vom crea un parc industrial vom atrage investitori sau firme. În strategie  trebuie vãzut si discutat cu toti factorii decidenti încât sã gãsim acele ocupatii care se pot dezvolta pe ceea ce avem concret aici: avem lemn, putem dezvolta o fabricã de mobilã, avem animale, putem crea un abator, avem munti putem crea un turism sãnãtos si viabil. Trebuie sã  discutãm cu localii, cu factorii decidenti, cu oamenii de afaceri sã vedem cu ce probleme se confruntã si cum vãd ei o dezvoltare aici. Universitatea are un rol deosebit  în formarea de  antreprenori”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Potrivit rectorului Universitãtii din Petrosani, localitãtile care au institutii de învãtãmânt superior cunosc o dezvoltare rapidã.
”Putine zone au sansa de a avea o universitate, în afarã de centrele mari. Celelalte orase s-au dezvoltat si datoritã faptului cã au universitãti, precum Alba Iulia, Suceava, Arad. Aceste orase au avut o dezvoltare  pentru cã au o  universitate. Noi  încercãm si receptivitatea este crescutã vizavi de potentialul universitãtii”, a mai spus sursa citatã.
La Petrosani, autoritãtile locale sustin cã este absolut necesarã o astfel de strategie pe termen lung a Vãii Jiului.
„Sãptãmâna aceasta vor veni cei de la Price Waterhouse Coopers, ei sunt firma de consultantã care va elabora strategia pe urmãtorii 7 ani. Vom discuta cu dumnealor ceea ce considerãm noi ca fiind important pentru proiectele cofinantate de Comisia Europeanã. Sunt o serie de proiecte la care ne-am gândit, de la cele de infrastructurã, la cele de anvelopare a blocurilor, dar si de proiecte care înseamnã crearea de noi locuri de muncã stabile în Valea Jiului, în Petrosani, în principal, si lucruri legate de turism si de ceea ce înseamnã energie regenerabilã. Ele vor trebui sã fie proiecte integrate, vor fi cu componente locale, dar integrate pe toatã Valea Jiului. Se pare cã premisele sunt  pozitive, fiind implicatã Comisia Europeanã sunt sanse mari ca de data aceastã strategia sã fie pusã în practicã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
10 proiecte unitare ar putea oferi o nouã sansã Vãii Jiului. România va primi de la Uniunea Europeanã aproximativ 750 de milioane de euro sub formã de granturi nerambursabile pentru sustinerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantã.
Cosmin BACIU