D espre importanța apei, poluare și cum o folosim rațional, au învățat copiii din Petrila. Au venit de la centrul Salvați Copiii, la stația de epurare de la Dănuțoni și aici au participat la câteva experimente din care au tras singuri concluzia că apa este importantă.

Nu știau ei exact ce face o stație de epurare a apei, dar au aflat că aici ajunge apa, după ce o folosesc ei la robinet. Așa că, prin joc, angajații de la stația Dănuțoni le-au arătat că e important să se spele pe mâini, că e important ca apa să fie pură, când o bem, iar în Jiu, apa ajunge curată, tocmai pentru că trece prin procedurile și filtrele de la Dănuțoni.
„Am făcut aici niște
experimente foarte frumaose, iar unele le știam. Dar mi s-a părut foarte educativ. Știam că nu ar trebui să aruncăm uleiul după ce îl folosim, pentru că putem polua canalizarea”, a spus un copil, care a participat la acest experiment.
Tema din acest an a fost „Apă pentru pace” în contextul

în care, la 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Așa că și copiii sunt cei care au aflat despre asta.
„Am venit să sărbătorim Ziua Mondială a apei și ne bucurăm că cei mici au avut o astfel de oportunitate. Au învățat și am învățat și noi ce să facem cu uleiul din gospodării, spre
exemplu, ca să încetăm să poluăm mediul. Cei mici au îndrăgit foarte multe experimentele și orice ieșire de genul acesta, în care desfășurăm activități recreative, este important pentru ei. Ieșim din mediul nostru, din cartier, vedem și alte meserii, învățăm să ne purtăm frumos și să apreciem ce fac și ceilalți”, a spus și
Adela Demian, pedagog social la Salvați Copiii Petrila.
„Încercăm să transmitem, prin intermediul copiilor, a studenților, profesorilor, cât de importantă este apa. Tema este, în acest an „Apă pentru pace”, dar noi suntem cumva feriți de lucrul acesta, chiar dacă suntem la limita unui conflict armat. Grija noastră este să avem apă de calitate. Suntem înconjurați de ape curgătoare și se spune că apa pică pe noi și noi plătim. Dar le explicăm, în stațiile de tratare și cea de epurare, că nu e o apă potabilă. Respectăm reguli europene și pentru asta a fost nevoie de reabilitare. Am reabilitat 3 stații de tratare apei și stația de epurare. Jiul, care este principalul râu de unde ajunge apa menajeră de la Dănuțoni, este o apă conformă, pentru că nu e analizată doar la acest laborator, ci și în aval, către Târgu Jiu. Asta, pentru că Jiul este sursă de apă potabilă”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Responsabilitatea noastră, a celor din Valea Jiului, este cu atât mai amre, cu cât apa ce pleacă de aici, trebuie să fie una curată. Așa că micuții au aflat cum să nu polueze apa, așa încât să poată fi folosdită mai departe.
Diana Mitrache