P ovestea minei Petrila, trecut, prezent, dar și viitor, este și trebuie să fie spusă generațiilor tinere. Așa că, orice copil din Petrila ar trebui să știe cât și ce au exploatat acolo părinții, ori bunicii lor, dar și ce
trebuie ei să facă pe viitor acolo. Totul este posibil printr-un proiect gestionat de Direcția Gnerală de Promovare a Monumentelor din Consiliul Județean Hunedoara.

Luna aprilie va aduce tinerii din Petrila la fosta mină. Toți au auzit ce a fost acolo, dar poate nu au trecut pe poartă niciodată. Așa că vor petrece timp și vor vizita spațiile de acum, vor afla ce înseamnă clădirile rămase și cum va fi ecologizat spațiul, ori
cum va fi pus în valoare. Doinița Bălănesc, șefa Serviciului de Administrare Monumente, Resurse
Umane și Administrativ: „Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara o să organizeze un eveniment, pe data de 25 aprilie, cu copii din școlile orașului Petrila. Vrem să implicăm cât mai mulți copii, inclusiv de la Clubul Copiilor din Petrila. Temativa o să fie Promovarea perimetrului minei Petrila, din punct de vedere cultural, ecologic și istoric”. După ce Consiliul Județean Hunedoara a cumpărat vechile construcții ale fostei Mine Petrila s-a luat în calcul promovarea sitului minier. Și cum să păstrăm istoria, dacă nu implicând copiii din tânăra generație.
Toți vor vizita galeria de mină, muzeul salvatorilor minieri, vor afla despre minerii de la Petrila, dar și ce planuri au oamenii mari acum, la fosta mină de huilă.
Perimetrul de la Mina Petrila, exploatarea acum devenită zona culturală, va fi transformat total. Sunt nu mai puțin de 80 de milioane de euro și 18 proiecte pe care le-au discutat cei de la Consiliul Județean, cu cei care scriu proiectele și cu administrația locală.
Unele vizează clădirile în care era cândva administrația minei, altele zonele de vizitat pentru turiști, iar altele, pot deveni din instalații de extracție a cărbunelui, zone cu cafenele și spații verzi, destinate relaxării.
Costel Avram, administrator public al județului Petroșani: „18 proiecte sunt făcute, în diferite stadii. Undeva la 80 de milioane de euro vor veni la mina Petrila, bani de la ITI Valea Jiului, pe Tranziție Justă, sau pe POR Vest, prin ADR Vest. Astăzi (n.r. miercuri 20 martie) suntem la fața locului. Din cele 18 proiecte, unul va fi un proiect comun cu primăria Petrila pentru spațiile verzi. Cert este că vrem să facem ceva împreună”.
Și vestea bună vine și pentru o altă gură de mină, aflată în apropierea câmpului minier de la Petrila, care va deveni un loc de vizitat. „Inclusiv mina Deac va deveni o mină care va putea fi vizitată. Facem toate demersurile, ca să fie vizitată de turiști”, afirmă Costel Avram.
Mina Petrila s-a închis și locul va redeveni ceea ce și-au dorit autoritățile locale și județene. Sunt bani ce vor ajunge în Valea Jiului și care vor revigora unul dintre
multele peisaje
industriale de la noi.
Diana Mitrache