D e 25 de ani, artiștii din Valea Jiului expun sub egida Cenaclului Simeze, o organizație ce a unit oameni talentați. Nu avem mari galerii ca să expunem, însă, artiștii spun că își doresc un astfel de spațiu și chiar să aducă noi generații care să expună aici.

Robert Humel este cel care a ținut aprinsă flacăra acestui cenaclu, unul ce a reunit pictori și sculptori talentați de la noi. Este o mișcare greu accesibilă,
pentru că nu sunt spații de expoziție, iar artiștii stau, așa cum recunoaște și Robert Humel, în turnurile lor în care crează. Iar arta lor se pierde, uneori. Cenaclul Simeza, însă, a fost cel care a reușit să promoveze un domeniu ce trebuie și acum să treacă de bariera timpului. „Sunt 25 de ani de când funcționăm ca Cenaclul Simeza, așa cum i-am spus noi. Așa am expus un sfert de secol și, când mă gândesc la acest sfert de veac, mă
gândesc, în primul rând la cei care nu mai sunt. Și l-aș menționa aici, pe Iosif Tellman. Dar Lupeniul i-a dat numele lui galeriei din localitate”, spune Robert Humel, artist plastic din Valea Jiului.
Fiecare artist a ținut să expună cu diverse ocazii și, poate că acum, mai mult ca niciodată, oamenii ar vrea să revină pe simeze. E greu. Petroșaniul nu are un spațiu, iar pentru expoziții a fost folosită o sală a Casei studenților. Și tot aici au ajuns sute de creatori din toată țara.
„Am avut un sprijin
consistent din partea Universității din Petroșani, atunci când am putut face la Petroșani tabere mari de tot. Ele nu s-au făcut sub egida cenaclului, dar intră în
activitatea artistică foarte importantă a orașului. Să nu uităm că au fost perioade când aduceam la Petroșani 120 de studenți, inclusiv de la Moscova, Chișinău.
Și noi am folosit asta pentru a promova imaginea orașului nostru”, a mai spus Robert Humel.
Artiștii de la noi ar vrea să continue să expună, dar și să promoveze tinerii plecați de aici, dar care fac carieră în domenii ce țin de artă. „Vine generația tânără. Tinerii nu prea rămân în Valea Jiului. Eu am format foarte mulți tineri. Ei se duc spre arhitectură, pictură, dar nu se întorc. Însă, am putea face o mișcare prin care să le aducem aici lucrările lor. Chiar dacă ei nu se întorc de tot”, a conchis artistul Robert Humel.
Diana Mitrache