Cele mai multe structuri de jandarmi le are judetul Hunedoara si faptul cã o parte dintre actiuni se desfãsoarã în munti, le cere mult exercitiu. Un astfel de exercitiu a  avut loc în Cheile Tãii si jandarmii montani,  ajutati de salvamontisti, au imaginat câteva  scenarii absolut reale.
A fost vorba despre un exercitiu în naturã, cu toate fortele, iar la acesta a  participat inclusiv prefectul judetului Hunedoara, pentru cã la noi au fost grave  probleme în fiecare an, iarna trecutã fiind momentul în care doi copii alpinisti au pierit într-o avalansã.
„Structurile Ministerului Afacerilor Interne se pregãtesc pentru acelasi scop: întâmpinarea sezonului rece si a riscurilor care rezultã de aici. În judetul Hunedoara am avut diverse evenimente, unele chiar neplãcute, în ceea ce priveste gestionarea  situatiilor din zonele de munte, iar acest exercitiu, pe care Jandarmeria l-a propus, se înscrie în programul de mãsuri pe care l-am gândit vara, prin care  gestionãm aceste situatii”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara, completat fiind de seful Jandarmeriei Hunedoara: „Inspectoratul nostru are 9 posturi de jandarmi, este cel mai mare, ca numãr,  din tarã, pentru un judet. Avem posturi montane în  3 statiuni: Straja, Parâng si Râusor si acum a fost un exercitiu cu grad de risc  ridicat. Ce intentionãm noi? Sã ne testãm capacitatea într-o situatie realã. Nu l-am fãcut în curte, l-am fãcut aici. Este vorba despre o testare realã  a capacitãtilor noastre, care ne pregãtim de sezonul de iarnã”,  a explicat colonel dr. Robert-Iulian Vîtã, inspectorul sef al I.J.J. Hunedoara.
Jandarmii s-au lansat cu corzi de pe versanti, si-au prezentat tehnica din dotare, au adus masinile de teren si au încercat sã arate tot ce stiu sã facã. Desigur, de-a lungul timpului, ei au si demonstrat cã pot fi activi si în teren, iar exercitiile demonstrative aduc turistilor siguranta de care au nevoie.  „Vrem sã transmitem un mesaj si populatiei. Sã nu ezite sã apeleze în situatii de urgentã, de crizã, la jandarmerie, la salvamont, sau la structurile care au capacitatea de a-i sprijini. Încercãm sã le dãm, prin astfel de exercitii si o dovadã de încredere, beneficiarilor finali ai serviciilor pe care le prestãm”, a completat colonelul Liviu Uzlãu, Directorul Directiei Ordine si Sigurantã Publicã IGJ România . Jandarmii si salvamontistii sunt deja pregãtiti de iarnã si acest exercitiu a fost încã o  aplicatie tacticã si tehnicã. El s-a desfãsurat în Cheile Tãii si a avut cel putin 5  scenarii, toate fiind uzuale în viata celor douã structuri.
Diana Mitrache