Degeaba au făcut teorie, că prin on-line nu prea au văzut real circuite electrice. Vorbim depre elevii de la învățământul dual, care, în sfârșit, și-au reluat activitatea practică. Au venit la atelierul de la Apa Serv și acum reiau tot ce au pierdut timp de un an, cât au mers doar pe prredarea teoriei. Pandemia i-a ținut departe de atelier și uitaseră, poate, și cum se ține șurubelnița în mână. Au învățat teorie, iar acum spun că se pregătesc temeinic să redevină, în baza acestui parteneriat cu Apa Serv, viitorii lor electricieni. „Ni s-au explicat normele de protecție a muncii, cum să legăm un motor, circuite simple. M-aș descurca, dar după atâta pauză, a venit bine o recapitulare. A fost greu on-line. Nu prea veneam la practică, iar teoria nu ne plăcea. Mai mult înțeleg la practică”, a spus Emanuel Grunță, unul dintre elevii de aici.
„Te ajută ce faci aici ca să înveți o meserie. Ne-au învățat să pornim un bec, să pornim un motor. Pe viitor, o să rămân aici la lucru ca electrician. A fost greu în on-line, nu înțelegeam mai nimic”, a recunocut Florin Avram un alt elev, revenit din on-line, direct în prcatica pe care o aștepta Apa Serv a organizat execelent un atelier complet utilat, special pentru acești elevi de la învățământul dual. Aici fac circuite și învață tot ce ține de partea electrică. Practica le este, însă, esențială acestor copii, care primesc și echipamente și burse de la ape. „On-line, neputând decât să predăm niște lecții simple, în sfârșit, am ajuns să facem, împreună cu elevii, și partea practică. Îi avem acum, în prima fază, pe elevii de la Petrila, iar din iunie, pe lângă electricieni și mecanici, care sunt deja în anul II, vor veni și 18 elevi ce se vor specializa pe partea de sudură, de la Liceul Dimitrie Leonida din Petroșani. Fiind prima dată în locația nouă, am insistat mult pe protecția muncii și riscuri, pe partea de măsuri ce trebuie luate, ca activitatea de aici să fie una în siguranță. Anul trecut, după primul an, ei nici nu știau ce e o șurubelniță sau un întrerupător. Ce să mai vorbim că au făcut și o aplicație practică, pentru alimentarea unui bec, sau a unui motor. Baza practică de care ei beneficiază acum le asigură lor, în viitor, o direcție”, a precizat și Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv.
„Ei încep să fie din ce în ce mai pregătiți. Evoluăm pas cu pa, că nimeni nu s-a născut învățat. Vom colabora și vor învăța tot ce le voi arăta ce au de făcut. Vor pune apoi singuri în prcatică, ce au învățat, teorietic la școală. Este greu și acum, dar am făcut recapitulări. Încercăm să dezvoltăm și sperăm în receptivitatea lor”, a adăugat Adrian Donisă, instructorul elevilor. Accentul în învățământ se pune acum cu preponderență pe învățămîntul de acest fel, pentru că toată lumea constată că nu găsim zugravi, mecanici, sau electromecanici buni, iar faptul că acești tineri învață la societăți care ar putea să îi și angajeze ulterior este și mai convenabil. În plus, elevii primesc lunar o bursă, pe perioadele de practică și anume: 200 de lei de la Minisetrul Educației, Apa Serv, sau agentul economic, pune 200 de lei și primăria din Petrila alți 100 de lei.

Diana Mitrache