Lumina în întuneric. În prezent, în România existã localitãti izolate, respectiv sate si cãtune, amplasate la distante mari de centrele comunale si dispersate pe tot teritoriul tãrii, rãmase în urmã din punct de vedere economic si chiar al civilizatiei din cauza conditiilor de viatã, aceste localitãti fiind total sau partial neelectrificate.

Potrivit ultimului studiu realizat pe aceastã temã, situatia localitãtilor rãmase de electrificat la nivelul întregii  tãri se prezenta astfel: 98.871 gospodãrii neelectrificate amplasate în 2237 localitãti, din care 2360 gospodãrii amplasate în 95 localitãti  total neelectrificate; 61187 gospodãrii amplasate în 1992 localitãti rurale partial electrificate; 35324 gospodãrii amplasate în 150 localitãti  urbane care necesitã extinderi. Astfel, reprezentantii Ministerului Economiei au solicitat tuturor consiliilor judetene si administratiilor publice sã întocmeascã o listã cu satele unde nu exista electricitate.

“Cu Ministerul Economiei avem o discutie serioasã, noi nu mai avem sate neelectrificate, sunt cãtune care din cauzã cã nu sunt compacte, ci o casã aici si una la zece kilometri. Eu vreau ca ei sã rãmânã acolo si fac tot posibilul sã beneficieze de drumuri bune si de luminã. În schimb dacã ar exista doar o familie în aceastã situatie, atunci nu am mai putea spune cã e ceva rentabil sã facem aceste investitii, dar fiecare familie merita atentia autoritãtilor respective. Principala mea discutie cu ministrul pe acest subiect a si fost purtatã. Trebuie toti sã facem eforturi ca si concetãtenii nostrii sã simtã aceste lucruri”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Potrivit studiului mentionat anterior, investitia  totalã necesarã la nivelul întregii  tãri pentru electrificarea a tuturor gospodãriilor este de circa 1.032 mil. lei. Costul specific mediu pe gospodãrie este de circa 11 mii lei.  Mentinerea acestei situatii este inacceptabilã din perspectiva imperativului superior de ordine publicã evocat  si impune adoptarea de mãsuri legislative menite sã asigure cadrul optim de reglementare pentru operatiuni de extindere a retelelor de distributie în zonele izolate, care nu se pot conforma exigentei eficientei economice, ce ar împiedica sine die derularea unor astfel de investitii.

Pentru finalizarea electrificãrii localitãtilor complet neelectrificate precum  si extinderea retelelor de electrificare în localitãtile cu dezvoltare perifericã puternicã sunt necesare unele mãsuri menite sã permitã autoritãtilor publice locale conectarea tuturor localitãtilor la retelele de distributie electricã degajatã ca directie de actiune în Programul de Guvernare 2012 precum  si prin Memorandumul încheiat între Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Economiei, Comertului  si Mediului de Afaceri, aprobat în sedinta Guvernului din data de 9 martie 2010. De asemenea, se urmãreste  si continuarea unor investitii deja începute în Programul de electrificare 2007-2009, care se pot deterioara în cazul în care nu sunt finalizate în cel mai scurt timp.

Raul IRINOVICI