E vremea mieilor și aproape în fiecare gospodărie, dintre câte au mai rămas la noi, în Valea Jiului, ciobanii sunt în alertă. Zilnic, doi-trei miei, vin pe lume, în staule încălzite și ferite de ninsoarea de afară. Am găsit și noi o familie de oameni gospodari, pe Jieț, oameni gata să lase totul, pentru a fi alături de oile ce aduc pe lume mieii.

Cam de pe la Bobotează au început să vină pe lume primii miei, iar de dimineață, au venit ultimii doi. Deja curajoși și cu lâna încă udă, se aventurau spre ieșire, în zăpadă, în behăiturile celorlați confrați, de la grădiniță, cum ne-a spus Gheorghe Călina, oierul din Jieț.
„E o perioadă foarte grea și timpul moale, cu frig de munte. Am 15 oi fătate și miei vreo 18”, spunea oierul.
O zi de muncă, nu ține cont de vreme.
E greu, e ploaie, e soare, cu noaptea în cap, animalele cer să fie cu ele. „Dimineața, la 5 jumate, mă trezesc, la 6 fără sunt afară. Cum a nins noaptea, eu ies și descopăr fânul, pun mâncarea. Apoi, porumbul, la ora 10,00 alt program și tot așa, până seara”, spune Gheorghe Călina, ciobanul din Jieț.
E devreme pentru miei, că Paștele e departe, e de părere și omul, dar e sigur că va găsi oameni care să vrea să ia și un miel mai mare de 15 kg. „E devreme, dar ce să fac? Oile fată, să fie sănătoase! Cresc mieii mari și cei de tăiat se fac la 20 de kg”, spune Gheorghe Călina.
E fost miner, dar, care, din tată în fiu, a moștenit pasiunea asta pentru animale și o dă și el mai departe fetelor și ginerilor.
„Avem terenurile, trebuie să le
acoperim, fânul să le dăm lor. Fac asta de mic copil. De când m-am născut, eu așa m-am născut, cu animale. Eu am lucrat și la mină, acum am fetele, ginerii. Nu mai sunt așa mulți oameni care să crească aici, oi. Prea puțini mai suntem noi, cei care avem oi. Când eram eu copil mic,
toate casele aveau minim 20, sau 30
de oi. Acum, dacă mai sunt 5 case care cresc oi. În rest, s-au modernizat”, spune, cu regret omul.
Oile familiei Călina cresc pe Jieț, un loc, înconjurat de un peisaj care îți taie răsuflarea. Zăpada proaspăt căzută de dimineață, transformase țarcul oilor și îi dădea strălucire. Aici l-am găsit pe Gheorghe Călina, cu una dintre
fetele lui, care și ea, la rândul ei, se ocupă de animale.
Iar acești oameni sun mândri că cresc o rasă de oi specială. „Astea-s brezele de Valea Jiului, o specie căutată în toată țara, cred. Dau mult lapte, fac mieii mari. Dau mai mult lapte ca a celor cu oile poienărești. Ciobanii aceia au cu miile, dar mugle de la 500 de oi, cât mulgem noi de la 100. E mai greu cu mieii, că trebuie să ai mai multă grijă. Dar trebuie să stai lâmgă ele”, a mai explicat ciobanul Călina.
E vremea mieilor mici, cu glasuri ascuțite și care, până la Paști, care în acest an, cade în 5 mai, vor fi ceva mai mari decât anul trecut.
Diana Mitrache