Amalgam de decizii. Prezentul dovedeste faptul cã pânã acum Complexul Energetic Hunedoara a fost condus haotic. Nici viitorul nu aratã mai bine.  Premierul României, Mihai Tudose, i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, sã elaboreze un plan pentru reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara.
“Într-o lunã voi prezenta un program privind reparatiile,  achizitiile si investitiile pe termen scurt si lung. Planul va cuprinde cheltuielile necesare pentru reparatii, investitii si esalonarea. Aceasta este problema (sursa de finantare-n.r.) pe care o vom înainta si o vom analiza cu domnul premier sã vedem ce finantare putem gãsi. Normalitatea ar fi surse proprii, dar analiza va arãta cât se poate acoperi din surse proprii si cât avem nevoie”,   a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  Retehnologizarea ar fi pentru Vulcan si Livezeni, asta în conditiile în care douã unitãti miniere se vor închide, anul viitor, si anume Lupeni si Lonea.
“Avem lucruri foarte clare pe cele douã mine care se închid, cu alocare suficientã, atât pe capitolul 3 cât si pe  capitolul 4, ceea ce mi-a cerut primul ministru este legat de cele douã care rãmân în viatã coroborat cu activitatea centralelor”, a mai spus sursa citatã.  Paradoxal, premierul a spus cã minele nu se vor mai închide, ci se vor redeschide. În prezent este în dezbatere publicã o nouã Lege a Minelor. Aceasta prevede redeschiderea unor unitãti miniere închise. Nu se preteazã si în Valea Jiului aceastã regulã, pentru cã unitãtile miniere au fost închise prin rambleere.  “Redeschiderea înseamnã ce abordare se va face. Se poate face în privat, concesionare, se poate face în necesitatea statului român si e  dreptul statului român, abordãrile sunt diferite. În contextul promovãrii noii legi a minelor  existã chiar o  obligativitate generatã de termenul de conservare”,  a mai spus Visan.
Totusi de ce mai închidem minele?
Întrebarea care stã pe buzele tuturor dupã afirmatia premierului este de ce se mai închid minele, dacã urmeazã ca unele sã fie redeschise. Pentru cã nu sunt profitabile. De ce nu sunt profitabile? Pentru cã nu s-a vrut. De ce nu s-a vrut? Pentru cã interesele de grup au fost mai mari decât interesul national.  “Închiderea este  generatã, conform  legislatiei de situatia în care entitatea respectivã ajunge datoritã situatiei economice care o are, adicã veniturile care le obtine nu îi asigurã cheltuielile necesare pentru conditiile de sigurantã, legea prevede cã în acel moment entitatea are dreptul sã acceseze,si Uniunea Europeanã a aprobat acest criteriu, un ajutor de stat de închidere care conferã tocmai aceste elemente, adicã activitatea pe perioadã determinatã, sã se desfãsoare în conditii de sigurantã si cu respectarea tuturor normelor de protectie a muncii”,  a mai spus Visan.
Monika BACIU