In perioada campaniei electorale candidatii aflati in cursa electorala ar face orice pentru un vot in plus. In Valea Jiului voturile minerilor inseamna un procent semnificativ din numarul total al alegatorilor cu drept de vot ce ar putea inclina balanta in favoarea sau defavoarea candidatilor. Si cum un rol important in a-i convinge pe ortaci cu cine sa voteze il au liderii lor, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas vorbeste intr-un interviu acordat Cronicii Vaii Jiului despre politica si minerit.
Reporter: Minerii din Valea Jiului s-au trezit ca sindicatul care le-a negociat contractul de munca nu avea reprezentativitate si acum ar putea sa negocieze un nou contract de munca.
Zoltan Lacatas: Avand in vedere ca nu s-a acordat reprezentativitatea la Tribunalul din Hunedoara pentru Muntele, reprezentantii salariatilor trebuie sa negocieze un nou Contract Colectiv de Munca. Din aceasta pierdere a reprezentativitatii rezulta ca noi am avut dreptate si, daca se mergea pe mana noastra, azi nu discutam despre imposibilitatea acordarii de prime si adaosuri salariale si minerii nu inregistrau atatea pierderi. Este posibil ca in perioada urmatoare sa negociem un nou contract colectiv de munca, deoarece vechiul a fost incheiat cu un sindicat nereprezentativ.
Reporter: Sindicatul Muntele a incheiat cu CNH recent un act care vizeaza chiar acordarea bonusurilor pentru Ziua Copilului…
Zoltan Lacatas: Actul semnat cu un sindicat nereprezentativ este ilegal. Noi vom declansa o procedura prin care sa aflam de ce administratia CNH negociaza in continuare cu acest sindicat
Reporter: Pe timpul grevei din martie ce au pierdut mai exact minerii?
Zoltan Lacatas: In primul rand este vorba despre pierderile programte de productie, coeficientul de realizare al productiei putea fi mult mai mare decat cel meritat de ei. Noi am incercat sa negociem un nou contract colectiv de munca, dar nu ni s-a confirmat acest lucru. Surprinzator, CNH nu cauta sa recupereze cele 2 milioane de euro, pierderile inregistrate la greva de la inceputul acestui an. Asta in timp ce Liga infiintata candva de Miron Cozma plateste si acum datoriile din timpul mineriadelor.
Reporter: Cum va intelegeti cu administratiile locale?
Zoltan Lacatas: Noi, prin natura activitatii noastre nu ne-am intersectat prea des cu administratiile locale. Totusi, la Vulcan, spre exemplu, echipa Gheorghe Ile- Angela Stoica au fost alaturi de fiecare data de noi, de problemele minerilor. In ultima vreme se stie ca am fost de foarte multe ori la Bucuresti pentru a discuta despre soarta mineritului din Valea Jiului in contextul desfiintarii CNH si infiintarii Compexului energetic. Am avut sprijin, recunosc in primarul Gheorghe Ile. Am avut sprijin si in primarul de la Uricani, Danut Buhaescu in incercarea de a salva mina Uricani.
Reporter: V-au cerut sprijin partidele politice sau candidatii?
Zoltan Lacatas: Da, am avut discutii dar noi, sindicatele nu facem politica. Stiti, odata la patru ani politicienii isi aduc aminte si de sindicate, de influenta pe care o pot avea sindicatele. Acum, ne aducem si noi aminte de orele pe care le petreceam pe la usile unora, sau de sprijinul pe care l-am primit din partea altora. Si va pot spune cu sinceritate ca, Gheorghe Ile, Angela Stoica, ori Danut Buhaescu sunt printre politicienii care ne-au sustinut, care au fost alaturi de mineri. Ei, dupa parerea mea, merita acum sa fie sustinuti de mineri. Bine, acum nu vreau sa se inteleaga prin aceste nominalizari ca le impunem ceva minerilor. Minerii trebuie insa sa stie adevarul, in aceasta perioada de campanie cand toti promit, cine sunt cei care le-a fost alaturi si sa-i taxeze pe cei care le-au intors spatele.
A consemnat Diana MITRACHE